“Ako bude susret na najvišem nivou to će značiti da nismo nezadovoljni”: Šta se dešava na sastanku u Vašingtonu

1
Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju posle sastanka u Vašingtonu sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem u sklopu nastavka dijaloga Beograda i Prištine da su “rekli da ne mogu da prihvate taj papir” govoreći o tački 10 u kojoj se spominje međusobno priznanje.

Posle pregovora s delegacijom Kosova u Beloj kući, Vučić je novinarima rekao da je odredba o uzajamnom priznanju Srbije i Kosova, koja se nalazila u tački 10 prvobitnog neformalnog dokumenta, izbačena iz narednih verzija.

“Naši razgovori i dalje traju, trajaće tokom večeri i jutra. Videćemo da li ćemo moći da postignemo dogovor”, rekao je Vučić na početku obraćanja.

“Prvi dokument koji smo imali nosio je naslov Ekonomska normalizacija. Dve strane dođu strana domaćina nam podeli dokument, u koji naša strana nije imala uvid. Taj papir je bio užasno težak, imao je 15 ili 16 tačaka, a jedna od njih je i međusobno priznanje. Mi smo rekli da to ne moženo da prihvatimo”, rekao je Vučić.

On je dodao da to nije nikakva novost.

“Jedino što smo mi smatrali da to ne treba da stoji u dokumentu o ekonomskoj stabilizaciji. Iz Trampovog kabineta su bili fer i saslušali. U drugim dokumentima te odredbe više nema”, rekao je on.

“Ima tu različitih političkih momenata, ali u toku je borba. Da li će biti još ugovora i sastanaka na višem noviu, to u ovom trenutku niko ne može da kaže. Siniša Mali je izjavu o priznanju dao posle uvida u prvi dokument, u kojem je to još stajalo. Ako se dogodi da dođe do prijema na najvišem nivou, to će značiti da mi nismo nezadovoljni”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da se razgovorima pridružila i Ivanka Tramp, ćerka američkog predsednika.

Na pitanje kakve su šanse da se sutra sastane sa predsedniko SAD Donaldom Trampom Vučić kaže da se tome nada, ali ne može ništa u ovom trenutku da zna, ali sve zavisi od pregovora koji se večeras nastave .

“Ivanka Tramp je važna, govorila je od dve važne teme – o preduzetništvu na Balkanu, posebno o ženskom preduzetništvu. Ne bih isključio mogućnost da Ivanka Tramp poseti našu zemlju”, rekao je on.

On je naveo da sada postoje tri dokumenta, da članovi delegacija nisu smeli da ih iznesu iz Bele kuće, ali da znaju sadržaj napamet.

“Sutra ćemo moći da vam pokažemo finalni dokument ako ga bude. Nema mogućnosti da potpišem bilo kakav dokument koji podrazumeva priznanje Kosova i to sam jasno rekao i Albancima i Amerikancima”, dodao je Vučić.

On je rekao da su na pregovorima bili “svi iz američke vlade koji imaju veze s ekonomijom”, uključujući predstavnike Fonda za razvoj i Uvozno-izvoznih banaka, da je bilo reči o infrastrukturnim projektima, povezivanju Beograda i Prištine, ali i o daljem kreditiranju i ulaganju novca kroz garantne šeme.

Govoreći o toku razgovora, Vučić je rekao da “ima veoma dobrih stvari koje se tiču ekonomije”.

“Bili su svi iz američke vlade koji se bave ekonomijom, gde smo govorili o infrastrukturnim projektima, onome što je dobro za sve, ali i o daljem kreditiranju i ulaganja novca, za mala i srednja preduzeća”, rekao je.

Predsednik Srbije je naglasio i da se “nada ugovoru da američki fond za razvoj otvori kancelariju u Beogradu”.

“Borimo se i da Priština prihvati ‘mali šengen’, kako ga mi zovemo, jer bi to značilo slobodan protok robe, ima različitih aspekata, ali u toku je borba i o tome možemo da vas obavestimo narednog dana”, rekao je Vučić.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je prethodno da je na sastanku u Beloj kući na stolu papir čija jedna tačka podrazumeva međusobno priznanje Srbije i Kosova, a da se na predsednika Vučića vrši ogroman pritisak.

Međutim, specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel to je demantovao na Tviteru.

“Dobili smo nikada gori papir od kada su krenuli pregovori sa Prištinom. Bilo je 16 tačaka na papiru, na stolu, od kojih 10 tačka podrazumeva međusobno priznanje”, rekao je Mali novinarima.

Od dvadesetak prisutnih ljudi, ne samo Albanaca, na svaku reč naše delegacije reaguju veoma agresivno, protiv nas, rekao je ministar.

Mali je kazao da je bilo veoma malo ekonomskih tema.

Rekao je da je predsednik Aleksandar Vučić, na osnovu obaveštajnih informacija, znao da neće biti samo ekonomske teme.

“Tačka 10 odnosi se na međusobno priznanje. Ima i ekonomskih tema i one koje se odnose na infrastrukturu, autoput, železnice, pomoći malim i srednjim preduzećima kako bi se podigla ekonomija celog region. Ogroman pritisak”, kazao je on.

Grenel je, reagujući na pisanja medija da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Vašingtonu uručen papir kojim se od Beograda traži da prizna nezavisnosst Kosova, na Tviteru kratko napisao: “Nije istina”.

Na početku sastanka sa predstavnicima Prištine u Beloj kući, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručen je papir po kojem Srbija danas treba da prizna nezavisno Kosovo, objavio je prethodno Blic.

“Sve je pripremljeno unapred, Albanci su sve znali”,- kaže izvor Blica iz diplomatskih krugova u Vašingtonu.

Šta piše u tački 10

Na papiru na kojem je, kako je potvrdio ministar finansija Siniša Mali, bilo 16 tačaka, 10. je bila sporna i u njoj se eksplicitno traži medjusobno priznanje dve strane.

Mediji prenose da tačka 10. u originalu glasi:

“Both parties commit to mutual recognition, and protection of ethnic minorities, restitution of propriety, resolving of the status of stateless individuals, and agree to open offices in charge of protecting and reporting annually on minority rights”, preneo je Blic.

Ili u prevodi na srpski:

“Obe strane se obavezuju na međusobno priznavanje, zaštitu etničkih manjina, restituciju vlasništva, rešavanje pitanja apatrida i slažu se da otvore kancelarije čije će zaduženje biti da štite i redovno, svake godine izveštavaju o pravima manjina.”

O’Brajan: Razgovori fokusirani na jačanje ekonomskih veza

Savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajan je danas rekao da su razgovori Beograda i Prištine u Beloj kući bili usredsrđeni na jačanje ekonomskih veza i ekonomsku normalizaciju.

“Lideri Srbije i Kosova već napreduju. Naši razgovori jutros bili su fokusirani na jačanje ekonomskih veza i ekonomsku normalizaciju. Radujem se daljoj diskusiji danas popodne”, naveo je on, preneto je na Tviteru Saveta za nacionalnu bezbednost SAD.

Vulin: Vučić će pre ostaviti glavu nego Srbiju

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je gledao predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada se “suprotstavlja najmoćnijim ljudima sveta” i naveo je da će Vučić “pre ostaviti glavu nego Srbiju”.

Vulin je u pisanoj izjavi naveo da iako nije učesnik pregovora u Vašingtonu, “zna koliki je u ovom trenutku pritisak na Vučića”, ali je izneo uverenje da se Vučić “neće predati”.

Vulin je danas u Moskvi, na poziv svog ruskog kolege, Sergeja Šojgua, kao počasni gost na zajedničkom zasedanju ministara odbrane država učesnica Zajednice nezavisnih država, država članica Šangajske organizacije za saradnju i Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti.

Čadež: Razgovori teški i dugo će trajati

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da su ekonomski predlozi srpske delegacije, izneseni na sastanku u Beloj kući, dobri i konkretni.

Čadež je, u izjavi novinarima, preneo da su razgovori teški i da će dugo trajati.

“Na stolu zanimljivi i dobri predlozi kada je u pitanju privreda. I to ne samo u vezi infrastrukturnog povezivanja, već veoma konkretni projekti za podršku privrednog sektora koji mogu da kreiraju nova radna mesta, obezbediti oživljavanje privredne aktivnosti u krajevima zemlje koji su do sada bili zapostavljeni”, objasnio je on.

Čadež je istakao da se radi o konkretnim privrednim projektima, podsećajući da je izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel sve počeo da postavlja i razgovara sa ekonomske strane.

“Predlozi koji su na stolu su projekti za budućnost, koji mogu da naprave razliku, pomognu kreiranju radnih mesta i da mladi planiraju porodice u svojoj domovini, a ne negde drugo”, rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prištinski premijer Avdulah Hoti stigli su u Belu kuću gde počinju razgovori Srbije – Kosova, saopštio je ranije savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O’Brajan.

“Sjedinjene Države su spremne da olakšaju i doprinesu ekonomskoj normalizaciji Beograda i Prištine”, napisao je O’Brajan na Twitteru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je poruku iz Vašingtona gde danas počinju pregovori sa Prištinom i poručio da Srbija želi mir, stabilnost i napredak celog regiona.

On je u video-snimku na profilu na Instagramu rekao da za nekoliko minuta počinje važan sastanak sa prištinskom delegacijom.

“Neće biti lak sastanak za nas, mi smo spremni i daćemo sve od sebe da postignemo kompromis po važnim ekonomskim pitanjima. Želimo mir, želimo stabilnost, želimo napredak Beograda, Prištine, celog našeg regiona. Moraćemo da brinemo o našem narodu na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučić.

On je dodao da je video brojne arogantne i bahate izjave albanskih zvaničnika sa Kosova i Metohije koji govore o priznanju Kosova.

“Moja poruka svima je – predaja nije opcija, živela Srbija”, poručio je Vučić.

Premijer Kosova Avdulah Hoti je uoči početka sastanka u Beloj kući sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavio da se sa Srbijom ne mogu voditi nikakvi drugi razgovori osim o recipročnom priznanju.

“Verujem da je sporazum koji možemo da postignemo o ekonomskoj saradnji, korak bliže konačnoj normalizaciji izmedju dve zemlje, a to jedino znači recipročno priznanje”, kazao je Hoti pri izlasku iz hotela na putu prema Beloj kući, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dodao je da sastanak počinju sa veoma pozitivnim stavom, kako bi razgovarali o projektima o ekonomskom razvoju izmedju dve zemlje.

“Na osnovu razgovora koje smo do sada imali mogu reći da su očekivanja veoma pozitivna. Imaćete informacije čim završimo prvu rundu sastanaka”, kazao je premijer Kosova.

1 KOMENTAR

  1. Окупациони намесник “преговара” са Окупатором Србије (не само територија) и то се као важи? По ком праву?
    Довољно је срамна и резолуција 1244 па, за почетак, нека се по њој и понашају.

    Смрт фашизму, слобода народу!

Comments are closed.