Ako Bregzit bude bez dogovora, Britance čeka nestašica goriva, hrane i lekova: Sandej tajms otkrio tajni vladin izveštaj o rizicima

0
Foto Profimedia

Velika Britanija će se suočiti s nestašicom goriva, hrane i lekova, padom i zastojima u svojim lukama, tvrdom granicom sa Irskom i rastućim troškovima socijalne zaštite ako napusti Evropsku uniju bez dogovora, objavio je Sandej tajms pozivajući se na tajni vladin izveštaj koji je procurio u medije.

Sandej tajms navodi da je dobio dokument sastavljen ovog meseca u kancelariji vlade pod šifrovanim nazivom “Operacija Yellowhammer”, koje nudi redak pogled na prikriveno planiranje koje sprovodi britanska vlada kako bi sprečila kolaps u nacionalnoj infrastrukturi posle Bregzita, prenosi N1.

List dodaje da se dokument bavi rizicima Bregzita bez dogovora, a da su prognoze koje je uradila vladina kancelarija najverovatniji “udari”, a ne najgori scenario za Veliku Britaniju.

U tim prognozama se kaže i da čak 85 odsto kamiona koji koriste prelaze glavnih kanala “možda nisu spremni” za francuske carine, što znači da će poremećaji u lukama potencijalno potrajati i do tri meseca pre nego što se poboljša protok saobraćaja.

Vlada veruje da će tvrda granica između britanske Severne Irske i Republike Irske biti verovatna, jer će se trenutni planovi za izbegavanje široko rasprostranjenih provera pokazati neodrživim, navodi Sandej times, komentarišući i da taj “osetljivi” dokument daje najcelovitiju procenu spremnosti Velike Britanije za Bregzit bez dogovora.