“Ako ABA liga ne pokaže da je ozbiljna organizacija – više neće postojati”: Vuk Mitrović, iz kompanije MYD Sports koja je vlasnik TV i marketinških prava lige

1

Nedavni incidenti na utakmicama Crvene zvezde i Budućnosti svakako nisu doprineli pozitivnom imidžu Jadranske lige. A pitanje je koliko zapravo mogu da budu teške posledice za koncept „zajedničke lige”.

O sudbini ovog projekta za novi Nedeljnik govorio je Vuk Mitrović, dugogodišnji radnik u sportskom biznisu i COO kompanije „MYD Sports” koja je vlasnik svih marketinških i TV prava ABA lige.

“Ovo što smo videli u finalnoj seriji je ispod svakog nivoa. Slike koje su videli milioni gledalaca, tvitovali ugledni ljudi iz sporta i novinari, čak i sa prostora gde se košarka i ne prati, velika su sramota za ceo ovaj region. Rečnik visokih predstavnika klubova je ispod granice prihvatljivosti. Sve u svemu, jako ružna i tužna slika.

To smo jasno poručili menadžmentu ABA lige i svim klubovima osnivačima. I nameravamo to da ponovimo na Skupštini ABA lige na koju smo pozvani.

“To isto su nama rekli pojedini sponzori i TV partneri, a posebno su to istakli potencijalni sponzori sa kojima mesecima, pa i godinama, radimo na uključivanju u ovaj projekat. Sve je vraćeno godinu dana unazad, kada je takođe došlo do otkazivanja saradnje sa velikim poslovnim brendovima zbog događaja u prošlogodišnjem finalu.

ABA liga mora pokazati da je ozbiljna organizacija ili ona verovatno više neće postojati, barem ne u ovom formatu, a mi sigurno nećemo biti deo neke nove eventualne tvorevine”, rekao je Mitrović.

On je dodao da svaka “ozbiljna organizacija poštuje sebe, svoj statut i disciplinski pravilnik i strukturu upravljanja”.

“Poštuje timove, igrače, trenere, sudije, ali i svoje gledaoce. Poštuje svoje partnere, sponzore i svoje ugovorne obaveze i vodi računa sama o svom imidžu. Mi tu samo možemo da pomognemo, ali ABA liga i njeni osnivači i klubovi mogu sami da unište sve, pa i svoj imidž i samu ABA ligu.

I izgleda da se ozbiljno trude da to i urade. Srećom, ne svi”, rekao je Mitrović.

On je poručio da nije sve tako crno, iako se crno najlakše vidi.

“Bilo je tu sjajnih primera. Polufinale u Zagrebu gde je Cedevita izgubila od Budućnosti u poslednjim sekundama petog meča u odličnoj atmosferi. Ili Fajnal for juniorske ABA lige u Slavonskom Brodu, gde su u finalu igrali momci od 18 godina pred punom dvoranom bez ijednog incidenta ili ružne reči.

Osnovana je ABA 2 liga koja je verovatno najzdravije takmičenje na ovim prostorima u bilo kom sportu i gde svi prepoznaju svoj sportski i komercijalni interes. Interes regije kao sportsko komercijalne sredine i u svetu prepoznatljivije nego bilo koja država pojedinačno. O tome se radi, a ne o jugonostalgiji ili bratstvu i jedinstvu, kako protivnici ABA lige ističu.

Posećenost i gledanost ABA lige je daleko veća nego što je to bilo pre dve-tri godine. ABA liga ima ogroman potencijal i nije daleko od toga da se sve dovede u red. Jer svaki problem, a liga je definitivno u problemu, ujedno je i prilika”, kaže Mitrović.

On je pojasnio da je prošle godine, posle turbulentnog finala, ABA liga donela veoma ozbiljne akte, Statut i pravilnike.

“Sistem je uspostavljen. A svaki sistem mora da preživi iskušenja da bi pokazao da je zaslužio da opstane. I zato su važna pravila koja se moraju poštovati bez pardona.

ABA liga ima snagu koju nije imala pre neku godinu. Može da preživi i bez jednog velikog kluba koji je nažalost ispao iz ABA 1 – Olimpije Ljubljana.

Ima i menadžment koji odlično napreduje. Skoro sam rekao Krešimiru Novoselu i Žarku Čabarkapi – kada dva kluba koja su suprotstavljena po svemu, jedino isto misle da vi ne valjate, to je znak da radite dobro.

To su sve ogromni uspesi, izgrađeni su temelji za stabilan i dugoročan sistem.

Mi kao najveći partneri lige tražimo – i na tome ćemo insistirati i po cenu raskida saradnje koji može biti dosta bolan kako za ABA ligu tako i za klubove osnivače – samo strogo poštovanje pravila, koja im nisu nametnuta, već koja je ABA sama donela. I to je sve.

Nemamo nameru da upravljamo ABA ligom jer to nije naš posao. Ali ćemo zahtevati svim raspoloživim pravnim mehanizmima poštovanje onoga na šta su se klubovi osnivači svojim aktima obavezali, a naročito ugovorom između sebe i ugovorom sa nama”, kaže Vuk Mitrović.

On je za Nedeljnik govorio i o odnosu ABA i Evrolige, zašto je osnaživanje ABA lige jedini put u najjače evropsko društvo, koliko zajednička liga ima veze sa Jugoslavijom, da li je jugoslovenska košarka još uvek brend, o razlikama između evropskog i NBA basketa, celokupnoj krizi evropske košarke…

OPŠIRNIJE ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČESTVRTKA 16. MAJA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET

1 KOMENTAR

  1. Čitao sam do dela izjave, sve je vraćeno godinu dana unazad kada smo imali probleme sa sponzorima itd itd……. Imali ste problem prošle godine i ništa niste preduzeli, i treba da imate i ubuduće probleme Ko ne reaguje na vreme, vreme mu se osveti

Comments are closed.