AKB: Tintor podneo ostavku

0
Printscreen/YouTube/K1 Televizija

(Beta) – Predsednik Advokatske komore Beograda (AKB) Jugoslav Tintor podneo je danas neopozivu ostavku na funkciju predsedika komore i predložio Skupštini da zakaže prevremene izbore za sve članove organa i nosioce funkcija AК Beograda.

AKB u saopštenju piše da je Tintor kao obrazloženje ostavke naveo neslaganje sa odlukama većine članova Upravnog odbora AК Beograda da se obustavi plaćanje članskog doprinosa AК Srbije i da se pokrene postupak opoziva članova UO AК Srbije iz AК Beograda zbog načina glasanja o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

Istakao je da smatra da se ovakvim odlukama potkopava sistem na kojem advokatura počiva i nije spreman da svojim imenom stoji iza posledica nestatutarnih odluka.

Naglasio je da članovi UO AК Srbije prema statutu imaju slobodan mandat i pravo da misle svojom glavom i glasaju na način koji je po njihovom mišljenju u najboljem interesu advokature, kao i da jedan broj članova UO AК Beograda projektuje svoje lične konflikte na odnose između komora i koriste resurse AК Beograd da bi ucenjivali druge kolege koje su izabrane na funkcije i obračunali se se onima koji misle drugačije od njih, prenela je AKB.

Tintor je naveo da nije spreman da produbljuje konfrontaciju sa članovima UO AКB, već podnosi ostavku u nadi da će to pomoći da se odnosi u beogradskoj advokaturi stabilizuju, kako ponovo ne bi ušli u borbu jednih protiv drugih.

Dodao je da kod devet članova UO postoji očigledan nedostatak strategije i svesti o odgovornosti jer postupaju u uverenju da je samo potrebno reći ono što se advokatima dopada, a ako se napravi pogrešna procena i ne ostvari rezultat onda “nismo mi krivi”.

“Pregovori sa Ministarstvom su moja lična karta u protekle četiri godine i danas podnosim ostavku jer veliki broj kolega smatra da su pregovori ‘izdaja advokature’. Ja ne smatram da je to izdaja, a Sporazum sa Ministarstvom pravde smatram istorijskim, jer demonstrira snagu profesinalne asocijacije da u bileteralnim pregovorima sa državom ostvari konkretan uspeh”, naveo je Tintor u obrazlaženju ostavke.

Istakao je da ne prihvata da je pisanje “vajber grupa” odraz stava većine advokature, kao i da “račune polaže samo Skupštini koja ga je izabrala, kao u stara dobra vremena”.

Skupština AKB usvojila je zaključak kojim traži potpuno povlačenje Nacrta o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, kao i promenu cele radne grupe, ukoliko dođe do ponovnog pokretanja izmena.