Aida Ćorović puštena iz pritvora; MUP: Ne čuvamo Mladićev mural, nego javni red

0
Screenshot YouTube

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović, koja je ranije danas privedena nakon što je bacila nekoliko jaja na mural Ratka Mladića na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu, puštena je iz policije.

Aktivisti su zbog njenog privođenja najavili protest u 19 sati ispred Doma sindikata.

Hapšenje Aide Ćorović

Policija u civilu privela je aktivistkinju za ljudska prava Aidu Ćorović nakon što je bacila nekoliko jaja na mural Ratka Mladića na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu, izjavio je FoNetu jedan od aktivista nevladnih otrganizacija koje su htele da prekreče mural, ali je policija zabranila taj skup.

Uniformisani policajci nisu reagovali na reakciju građana, koji su od njih tražili da intervenišu.

Nakon privođenja Ćorović, policajci su odveli i aktivistkinju Jelenu Jaćimović, javlja portal Nova.rs.

„Nakon što su bacale jaja na mural Ratka Mladića, prišlo im je 10 neuniformisanih lica i skočili na njih. Aidu su vukli, stezali, njih barem pet, Jeleni su odmah zavrnuli ruke. Ovoliku agresiju nisam videla 15 godina koliko se bavim novinarstvom“, rekla je novinarka Danasa i jedan od očevidaca, Jelena Diković.

Ćorović je, prema nezvaničnim informacijama, privedena u Policijsku upravu Vračar.

Pre incidenta, Aida Ćorović je ušla u obližnji market i kupila paket jaja, a zatim prišla muralu i gađala ga.

MUP: Ne čuvamo Mladićev mural, nego javni red

Policija ne štiti mural osudjenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu, već štiti javni red i mir i kontroliše sprovodjenje zabrane okupljanja, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Mediji su preneli da pripadnici policije stoje ispred murala Mladiću u centru Beograda i zabranjuju gradjanima da se zadržavaju na tom mestu, a MUP je ocenio da ti mediji “sa političkim interesima i ciljevima njihovih vlasnika još jednom lažu i napadaju policiju”.

“U tom cilju se vrši legitimisanje svih lica, bez obzira na njihov odnos prema muralu generala Ratka Mladića. Procene PU za grad Beograd i naredjenje ministra Aleksandra Vulina su se pokazale ispravnom i zabranom svih skupova očuvan je javni red i mir”, navodi se u saopštenju MUP.

Dodaje da se je “mnogo onih koji bi da iz Beograda stižu slike razbijenih srpskih glava”, na Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

“MUP je svojim delovanjem striktno poštujući zakon tu sliku sprečio”, piše u saopštenju.