AI: “Pozivamo sud u Hagu da istraži izraelske napade na Gazu, broj poginulih zabrinjava…”

0
(Beta/AP Photo/Adel Hana)

(Beta-AP) – Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel (AI) pozvala je danas Međuarodni krivični sud u Hagu (MKS) da istraži izraelski napad na zgradu u kojoj su bile kancelarije stranih medija i još jedan napad u kojem je poginulo desetoro ljudi, uključujući osmoro dece, označivši takve napade ratnim zločinom.

AI je “duboko zabrinuta zbog rastućeg broja ubijenih” u Gazi, gde je ukupan broj žrtava u izraelskim napadima od ponedeljka, kada su počeli sukobi sa palestinskim ekstremističkim organizacijama, premašio 180.

U subotu je u izraelskim napadima iz vazduha ubijeno deset članova jedna porodice i sa zemljom sravnjena zgrada u kojoj su bile kancelarije Asošiejted presa, Al Džazire i kuvajtske televizije.

Pogibija porodice u izbegličkom logoru Al Šati smatrala se najsmrtonosnijim pojedinačnim napadom od početka najnovijih sukoba, a već danas su u novom napadu srušene tri zgrade i poginulo je 33 ljudi, 12 žena i osmoro dece, te je sada to najsmrtonosniji pojedinačni napad od početka sukoba.

Amnesti internešenel je objavila na Tviteru da sud u Hagu mora istražiti napad na logor Al Šati, navodeći da su direktni napadi na civile ratni zločin i da se i napad na zgradu medija mora istražiti kao ratni zločin.

Navedeno je da se taj napad uklapa u šablon izraelskog kolektivno kažnjavanja palestinskog stanovništva.