(Beta) – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić iznenadila je turističke radnike izjavom da će grčke turističke agencije vratiti novac srpskim turističkim agencijama za nerealizovana putovanja na odmor u toj zemlji, a da će domaće agencije morati posle 15. januara 2022. godine da ga vrate gradjanima, jer njima to niko od partnera u toj zemlji nije ni nagovestio.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je za Betu da su turističke agencije iz Srbije kapacitete zakupljivale uglavnom od privatnih vlasnika, pa ne mogu da očekuju da će im novac vraćati grčke turističke agencije, kako je navela Matić.

„Turističke agencije su zakupljivale apartmane u Grčkoj najvećim delom od privatnih vlasnika koji nemaju i ne žele da vrate novac, a samo mali broj agencija iz Srbije je sklopio aranžmane sa jednom od najvećih turistčkih agencija u Grčkoj, Muzenidis, koja je otišla u stečaj.

Kod te grčke agencije, kako je rekao, ostalo je zarobljeno tri miliona evra koje su uplatile turističke agencije iz Srbije i pošto je otišla u stečaj teško da se može očekivati da vrati novac.

Ministarka Matić je na instagram nalogu u ponedeljak napisala da je Grčka potvrdila da neće biti produženja Uredbe o zamenskim vaučerima, pa će grčke turističke agencije morati da vrate novac srpskim turističkim agencijama, odnosno gradjanima Srbije koji nisu koristili vaučere. Ona je navela da je o tome razgovarala sa grčkim kolegom Vasilisom Kikiliasom.Seničić je rekao da je ostalo nerealizovano oko 50 odsto aranžmana čija je vrednost oko 25 miliona evra i da bi najbolje bilo da se rok za korišćenje vaučera produži do 1. oktobra sledeće godine kako bi se iskoristio najveći deo preostalih aranžmana, a da za neiskorišćene vaučere država agencijama obezbedi kredit kako bi vratile novac onim gradjanima koji su odustali od korišćenja te usluge.

On je rekao da je Italija produžila rok za korišćenje vaučera za sve turiste do 2023. godine i da postoji mogućnost da ga produži i posle tog roka.

„Insistiranje da turističke agencije vrate novac koji nemaju dovelo bi do opšteg sloma agencija, a tada bi bilo pitanje i da li bi gradjani mogli da naplate plaćeno osiguranje“, rekao je Seničić.

Dodao je da je isti problem i sa neiskorišćenim vaučerima za djačke ekskurzije i rekreativnu nastavu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.