“Agani me je šokirao izjavom – ako pobedi Panić bili bi bolji uslovi, ali nama je bolje da pobedi Milošević”: Tibor Varadi u novom Nedeljniku

0
Susret Milana Panića i Ibrahima Rugove u Prištini, oktobar 1992. Foto: EPA/MAJA ILIC

Kada je Milan Panić bio premijer Savezne Republike Jugoslavije, ministar u njegovoj vladi bio je Tibor Varadi, jedan od naših najpoznatijih stručnjaka za međunaordno pravo sa doktorskom diplomom sa Harvarda.

Tibor Varadi je u velikom intervjuu za novi Nedeljnik, između ostalog govorio i o ovoj epizodi svog života (i naše istorije). Kada su došli oni izbori na kojima je Milan Panić izašao na crtu Miloševiću i Varadi se uključio u kampanju.

“Panić je zbog te harvardovske veze imao dosta poverenja u mene. I pred izbore me je zamolio da radim na mobilizaciji manjina”, rekao je Varadi. “E sad, reći Mađarima da je bolji Panić nego Milošević, to je bilo kucanje na otvorena vrata. Slično je i sa vojvođanskim Slovacima, Rumunima, Rusinima… Pravo pitanje bilo je razgovarati sa Albancima. Kontaktirao sam s Ibrahimom Rugovom, ali mi je rečeno da on neće da govori na srpskom. Pošto sam pitao kako ćemo onda da komuniciramo, rečeno mi je da može na francuskom. Razgovarali smo na francuskom, ali je on onda rekao da neće da dođe da se sretnemo, nego da će da dođe Fehmi Agani.”

Agani je, svedoči Varadi, trebalo da dođe kod njega u ministarski kabinet, ali je poslao poruku da “neće da dođe u kabinet jer bi tako priznao vlast, ali da možemo da se nađemo u nekoj kafani”.

“I našli smo se na terasi hotela ‘Slavija’. To je bio avgust 1992. godine. S njim sam govorio srpski, jer on nije znao strani jezik, a ja ne govorim albanski. Njemu i nije bio problem da priča srpski.

Rekao sam mu da će se, ako pobedi Panić, vratiti autonomija, da će ponovo biti škola na albanskom, da će albanski uz srpski biti zvanični jezik na Kosovu i Metohiji. On je klimao glavom, rekao je da zna da će sve to biti bolje, ali onda me je šokirao jednom izjavom – ‘nama je bolje da pobedi Milošević’. Pitao sam ‘kako to, za ime boga?’. Objasnio mi je: ako pobedi Panić, zaista bi bili bolji uslovi, vratila bi nam se prava, ali nikada nećemo dobiti nezavisnost. Ako pobedi Milošević, neko vreme će nam biti gore, ali ćemo posle toga biti nezavisni. Ja sam ga pitao da li će onda da pozovu ljude da glasaju za Miloševića. On je rekao: ‘Sutra bi me ubili moji Albanci, ali ću reći da ne glasaju.’“, ispričao je Varadi.

TIBOR VARADI U NOVOM NEDELJNIKU: O komunizmu, šovinizmu, Vojvodini, „našim“ Mađarima, onom jogurtu * O ratovima, ratnim zločinima, demokratskim promenama, Hagu, Akademiji * O Đinđiću, Koštunici, Dobrici Ćosiću, Miloševiću * O Milanu Paniću, Ratku Mladiću, Nebojši Popovu, Vučiću i Orbanu * O pravu i pravdi…

Ceo tekst u novom Nedeljniku, vanrednom izdanju koje povodom Dana primirja na kioske dolazi već u sredu 10. novembra. Digitalno izdanje na Nstore.rs