AFP: Američki ambasador u Rusiji vraća se u svoju zemlju na konsultacije

0
Foto: Profimedia

Američki ambasador u Rusiji Džon Salivan vraća se “ove sedmice” u SAD na “konsultacije” usred pojačanih tenzija u odnosima dve zemlje, rečeno je agenciji Frans pres u ambasadi u Moskvi.

„Mislim da je važno da direktno razgovaram sa novim kolegama u Bajdenovoj administraciji u Vašingtonu o trenutnom stanju odnosa SAD i Rusije“, rekao je Salivan, a prenela njegova portparolka Rebeka Ros.

Moskva je prošle nedelje „preporučila“ američkom ambasadoru da se vrati u Vašington radi „opsežnih i ozbiljnih konsultacija“.

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov je 17. marta pozvan u Moskvu na „konsultacije“ nakon što je predsednik Džo Bajden nazvao ruskog kolegu Vladimira Putina „ubicom“.

Salivan je, međutim, najavio da se „vraća u Moskvu u narednim nedeljama pre bilo kakvog sastanka predsednika Bajdena i Putina“.

Taj sastanak planira se nakon takvog Bajdenovog predloga na šta je Rusija pozala da je otvorena.

Prema Moskvi, „razmatra“ se takav samit na neutralnom terenu.

Tenzije između Moskve i Vašingtona su veoma velike zbog Ukrajine, ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i zbog optužbi za špijunažu, mešanje u izbore i sajber napade koji se pripisuju Moskvi.

SAD su u četvrtak uvele dodatne sankcije Rusiji koje obuhvataju proterivanje deset ruskih diplomata i ograničenja na otkup ruskog duga.

Rusija je odgovorila proterivanjem deset američkih diplomata, zapretivši fondovima i nevladinim organizacijama koje finansira Vašington, i zabranila ulazak nekim članovima Bajdenove administracije.