Afera “Respiratori” u Sloveniji: Privedeni ministar oslobođen, opozicija traži izbore ili glasanje o nepoverenju Jansšinoj vladi

0
Foto: Profimedia

Slovenačka policija oslobodila je kasno sinoć ministra privrede i potpredsednika vlade Zdravka Počivalšeka, nakon celodnevne kriminalističke obrade tokom koje je izvršen pretres njegove kuće i kancelarije, prenela je Hina.

Počivalšek je juče ujutru priveden zbog istrage u kojoj je osumnjičen za nanošenje štete javnim sredstvima, odnosno državnom budžetu u postupku nabavke respiratora i druge medicinske opreme tokom epidemije koronavirusa.

Nakon što ga je policija pustila Počivalšek nije davao izjave ali je kasnije u saopštenju naveo da želi da se optužbe na njegov račun istraže što pre i to “brzo, stručno i bez političke motivacije”.

Ostavku zbog tog slučaja dao je direktor policije.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs i premijer Janez Janša smatraju da je istraga politički motivisana, da je u pozadini delovanje opozicije i “duboke države” da se destabilizuje i sruši aktuelna vlada.

Većina opozicionih stranaka navodi da je postupak protiv Počivalšeka dobar razlog za nove izbore ili glasanje o poverenju vladi.

Počivalšek vodi Stranku modernog centra (SMC), drugu najveću stranku u vladi, bez koje vladajuća koalicija ne bi imala parlamentarnu većinu.

(Beta)