Afera “Respiratori”: Tužilaštvo zatražilo pritvor za premijera Federacije BiH

1
Foto: Profimedia

Tužilašvo BiH predložilo je određivanje jednomesečnog pritvora za premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića zbog afere nabavke 100 respiratora iz Kine tokom epidemije koronavirusa.

“Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilački tim Tužilašva BiH uputio je prema Sudu BiH predlog za određivanje mere pritvora od 30 dana”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su uhapšeni u četvrtak, a posle saslušavanja u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) prebačeni su u prostorije Tužilaštva BiH.

Sada je na redu Sud BiH, koji će odrediti ročište za određivanje pritvora ili drugih mera zabrane koje predlože tužioci.

Tužilački tim sastavila je glavna tužiteljka Gordana Tadić, a čine ga tri člana – Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić.

Istraga o sumnjivoj nabavci 100 kineskih respiratora za 10,5 miliona KM (oko 5,25 miliona evra) traje više od mesec dana, a tokom tog perioda saslušano je mnogo svedoka, izvršeni su brojni pretresi i izuzeta obimna dokumentacija.

Stranka demokratske akcije (SDA), čiji je Novalić funkcioner, saopštila je da podržava borbu institucija BiH protiv korupcije, ali da je “sasvim je očigledno da je postupak protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića politički motivisan”.

SDA je pozvala SIPA-u, Tužilaštvo BiH i Sud BiH da “postupaju odgovorno i isključivo na osnovu Ustava i zakona, jer posledice političke instrumentalizacije mogu biti pogubne za funkcioniranje Federacije BiH i za sve njene gradjane”.

“Pozivamo ove institucije da se premijer Federacije Fadil Novalić odmah pusti na slobodu i da mu se omogući normalno obavljanje premijerske dužnosti”, naveli su iz ove stranke.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Oni hapse premijera, a mi nemamo ni I od izveštaja koliko je nabavljena respiratori ni po kojoj ceni.

Comments are closed.