Afera “Pegaz” i nova otkrića: Prisluškivan telefon princeze Latife, ćerke vladara Dubaija…

0

Brojevi telefona koje koriste dve princeze Emirata Dubai pronađeni su u procurelim podacima u okviru istrage o hakovanju preko softvera za prisluškivanje “Pegaz” izraelske Grupe NSO, prenosi BBC.

Princeza Latifa je ćerka vladara Dubaija, a princeza Haja Bint Al Husein je njegova bivša supruga.

BBC podseća da je sredinom februara emitovane tajni video zapis princeze Latife u koj je rekla da je svojevremeno bila oteta i da se plaši za svoj život.

Princeza Haja je u međuvremenu pobegla iz Dubaija 2019. godine, takođe naglašavajući kako se plaši za svoj život.

Zvaničnici Ujedinjenih Arapskih Emirata su negirali navode obe žene.

Njihov broj se, kako piše BBC, očigledno nalazi na spisku od oko 50.000 telefonskih brojeva ljudi za koje se veruje da su bili na radaru klijentima izraelske Grupe NSO.

Otkriće telefonskih brojeva dveju princeza – i brojeva nekih poznanika – pokrenulo je pitanje da li su mogli biti moguća meta zvaničnika Emirata, koji su eventualno koristili softver Grupe NSO.

Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel saopštila je da su navedena otkirća gruba kršenja ljduskih prava.

Grupa NSO je takođe negirala ove navode.

Iz kompanije su saopštili da je softver namenjen za upotrebu protiv kriminalaca i terorista, a dostupan je samo vojsci, tužilaštvu, sudovima i kredibilnim obaveštajnim agencijama.

Princeza Latifa je, podseća BBC, istakla da je nakon bekstva iz UAE i ukrcavanja na gliser u Indijskom okeanu 2018. godine, posada broda bila presretnuta, a princeza vraćena u Dubai, u vilu koju je opisala kao “preuređeni zatvor”.

Princeza Haja je u međuvremenu optužila svog bivšeg supruga za otmicu, mučenje i kampanju zastrašivanja.

Prema izveštajima u koje je BBC imao uvid, njen brak se raspao nakon što je postala sumnjičava u vezi sa onim što se dogodilo princezi Latifi, kao i drugoj deci njenog bivšeg supruga.

Pobegla je u Veliku Britaniju u aprilu 2019, zajedno sa svoje dvoje dece. Sud je prošle godine dobio izveštaje da su zabeležene prikrivene pretnje šeika Muhameda, koje su princezu preplašile zbog vlastite bezbednosti, kao i straha da bi njena deca mogla biti oteta i prisilno vraćena u Dubai.