Tvrdo desna nemačka stranka Alternativa za Nemačku je Maksimilijanu Krahu, svom glavnom kandidatu na izborima za Evropski parlament, zabranila da se nadalje pojavljuje u kampanji i saopštila da će se on smesta povući iz stranačke uprave.

Javna degradacija je usledila pošto je Krah u izjavi za jedan italijanski list ocenio da nisu svi esesovci u Drugom svetskom ratu bili ratni zločinci, prenosi N1.

Ova elitna jedinica nemačkih nacista počinila je veoma krupne ratne zločine tokom ovog globalnog sukoba.

Na Kraha (47) se već gledalo sa podozrenjem nakon što su vlasti u Briselu pretresle njegove kancelarije u Evropskom parlamentu jer je jedan od njegovih pomoćnika uhapšen prošlog meseca zbog sumnje da je špijunirao za Kinu.

Nemački mediji tvrde da Krah lično ima veze sa Rusijom i Kinom.

Skandali sa Krahom izbili su najnepovoljnijem momentu za Alternativu za Nemačku (AfD), samo nekoliko meseci pred panevropske izbore na kojima je smatrala da ima šansu da ostvari krupne rezultate.

AfD se odlično kotirala u ispitivanjima javnog mnjenja prošle godine, ali je potom počela da gubi popularnost kada su milioni Nemaca izašli na ulice u znak proteste zbog njenih izrazito desničarskih stavova.

Na udaru javnosti, pored Kraha, bio je i Petr Bistron, drugi na listi AfD-a na izborima za Evropski parlament. On je prošlog meseca nastojao da opovrgne tvrdnje, iznete u jednom češkom listu, da je primao novac od jedne proruski orijentisane mreže ljudi.

Uprava AfD danas je saopštila, nakon hitnog zasedanja, da su Krahovi skorašnji postupci naneli „ogromnu štetu stranci u tekućoj izbornoj kampanji, za koju je vodeći kandidat stranke obezbedio pretekst“.

Saopšteno je da je Krah preuzeo punu odgovornost za ono što je učinio i da će se povući sa funkcije u upravi, a njegova ostavka na snagu stupa odmah.

Nije poznato da li je on i dalje kandidat AfD za Evropski parlament.

Krah je prošle nedelje rekao itlalijanskom listu La Republika: „Nikada neću reći da je baš svako ko je nosio esesovsku uniformu automatski i zločinac“, a upitan da li su svi esesovci bili ratni zločinci, odgovorio je: „Sigurno je tamo bio visok procenat ratnih zločinaca, ali nisu svi oni bili kriminalci“.

Reagujući na tu izjavu, liderka francuske krajnje desnice Marin Le Pen rekla je da je Krah prešao crvenu liniju. Njena stranka razmatra raskid saradnje sa AfD-om na evropskom nivou, saopštila je agencija DPA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.