Želeći da na odgovarajući način obeleži Međunarodni dan devojaka u IKT-u, AFA će u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija u četvrtak 23. aprila sa početkom u 12 časova organizovati besplatan online panel. Ovaj interaktivni on line razgovor ima za cilj da inspiriše naredne generacije devojčica i devojaka za zanimanja u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike. 

Osnovna poruka panela je da devojke trebaju podjednako da budu zastupljene u tehnološkim poslovima budućnosti kako bi učestvovale u kreiranju nove, digitalne civilizacije. Na panelu će učestvovati gospođa Tatjana Matić državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija a zajedno sa njom učesnici panela će biti i predstavnici vodećih tehnoloških kompanija u Srbiji. Na ovaj bezbedan način, AFA daje mogućnost svim devojčicama da pošalju pitanja koja ih interesuju u vezi sa ovom temom ali i u vezi sa tim kako tehnologije mogu da pomognu u rešavanju pandemije COVID19. Cilj panela je da se STEM zanimanja učine podjednako zanimljivim i interesantnim kao i da se devojčicama približe zanimanja budućnosti i kroz uzore pokažu uspešni primeri žena u STEM-u, jer su razlozi njihovog manjeg uključivanja u STEM oblasti upravo nedostatak ženskih uzora i uverenje da STEM zanimanja i izučavanje ovih nauka nije dovoljno kreativno, ali i predrasuda da su ta zanimanja „muška”.

Istim povodom je AFA u saradnji sa Ministarstvom trgovine turizma i telekomunikacija ovog proleća planirala i organizovanje dvodnevnog Hack#teen-a, hakatona za devojčice uzrasta od 11 do 14 godina. Međutim, u skladu sa trenutnom situacijom, proglašenja svetske pandemije i vanrednog stanja u Republici Srbiji usled virusa COVID-19, organizacija Hack#teen-a je odložena za period nakon vanrednog stanja. Stoga će se Međunarodni dan devojaka u IKT-u obeležiti upravo kroz pomenuti online panel koji je planiran za četvrtak, 23. april od 12h. Link za besplatno pristupanje panelu će biti dostupan na zvaničnim stranicama društvenih mreža AFA Asocijacije kao i na zvaničnoj stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikcaija – Pametno i bezbedno.

Komentar(1)

  1. VV
    26. aprila 2020. 10:08

    Diskriminacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.