Aerodrom u Briselu priprema se za transport milijardi doza vakcine protiv COVID-19

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Dok farmaceutske kompanije grozničavo rade na razvoju vakcina protiv koronavirusa, aerodrom u Briselu, koji se smatra najbolje opremljenim u Evropi za prevoz vakcina, priprema se za transport milijardi doza širom sveta, preneo je portal Fokus na Belgiju. 

Vazdušni transport medicinske opreme zahteva brzinu i stalnu temperaturu. Od svih evropskih aerodroma, aerodrom u Briselu ima najpogodniju opremu za masovnu distribuciju – mobilne rashladne kutije koje je aerodrom razvio, a napajaju ih baterije i solarni paneli, visokotehnološke kontejnere i oko 30.000 kvadratnih metara skladišnog prostora sa kontrolisanom temperaturom. 

Međutim, s obzirom na količinu koja se proizvodi i specifične uslove transporta, koji se mogu razlikovati u zavisnosti od vakcine, postavlja se pitanje da li će raspoloživi kapacitet leta biti dovoljan, dodao je portal navodeći da će možda će biti potrebno koristiti putničke avione, kao i teretne. 

Na kraju, nekoliko brojki koje govore same za sebe. Ukupno 25 od 100 logističkih kompanija na nacionalnom aerodromu u Briselu specijalizovano je za preradu lekova i vakcina, naveo je Fokus na Belgiju. 

Transport farmaceutskih proizvoda porastao je za 85 odsto od 2016. godine i sada predstavlja osam odstvo ukupnog avionskog prevoza na nacionalnom aerodromu u Briselu, daleko nadmašujući sve druge evropske aerodrome, dodao je belgijski portal.