Advokatska komora Srbije ne prihvata izmene Nacrta zakona o parničnom postupku

0
Fotografija: Igor Pavićević

Upravni odbor Advokatske komore Srbije je doneo odluku da ne prihvata Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku koji je objavljen 19.05.2021. na sajtu Ministarstva pravde, i da se protivi da ovaj Nacrt kao predlog zakona uđe u dalju skupštinsku proceduru.


“Tekst Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku sadrži veliki broj odredbi eksperimentalnog karaktera koje na najdrastičniji način onemogućavaju sudsku zaštitu građana u ostvarivanju svojih Ustavom zajemčenih prava, a advokaturi nameću rešenja koja joj ne ostavljaju izbor u pogledu njene reakcije.
Izjave tvoraca spornog Nacrta koje su date u vrlo osetljivom trenutku, taj izbor još više sužavaju i ne doprinose stvaranju atmosfere u kojoj bi se došlo do najboljih zakonskih rešenja”, saopštila je Advokatska komora Srbije.


Uprkos tome, Upravni odbor Advokatske komore Srbije je doneo odluku da prihvati poziv Ministarstva pravde i otpočne pregovore, u skladu sa jasno izraženim stavom u saopštenju ovog ministarstva, da će se konsultativni proces produžiti do postizanja konsenzusa sa advokaturom o tekstu Nacrta zakona, jer takvu odluku smatramo odgovornom i racionalnom.


Advokatsku komoru Srbije na ovim pregovorima će zastupati predsednik Advokatske komore Srbije i predsednici svih advokatskih komora u sastavu Advokatske komore Srbije. U slučaju neuspeha pregovora sa Ministarstvom pravde, Upravni odbor Advokatske komore Srbije će preduzeti mere iz svoje nadležnosti koje uključuju i obustavu rada kao krajnje sredstvo, dodaje se u saopštenju.