Advokat Simonovića o odluci Apelacionog suda: “Bilo je nemoguće da prvostepena presuda opstane…”

0
Fotografija: Igor Pavićević

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je na četiri godine i tri meseca zatvora bio osuđen bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović zbog optužbi da je ostale optužene podstrekavao da zapale imovinu novinara portala “Žig info” Milana Jovanovića 12. decembra 2018. godine. Sud je istom odlukom naložio da mu se suđenje ponovi pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu, kao i optuženima Aleksandru Marinkoviću i Vladimiru Mihailoviću koji su bili takođe osuđeni četiri godine zatvora.

Apelacioni sud u Beogradu je usvajio žalbe branioaca optuženih navodeći da se njima osnovano ukazuje na činjenicu da postoji razlika između izreke javno objavljene presude 23. februara 2021. godine i izreke pismenog otpravka presude koji je sačinjen i dostavljen učesnicima krivičnog postupka.

Viktor Gostiljac, advokat Simonovića, rekao je da je “zadovoljan odlukom Apelacionog suda”.

“Verovao sam da je bilo nemoguće da prvostepena presuda opstane. Ne očekujem da ce laička javnost to shvatiti, a bilo bi važno da se shvati da niko ne može biti osuđen samo zato što svi misle da je neko kriv već samo u slučaju da mu se to u zakonitom postupku dokaže”, istakao je Gostiljac.

“Bili smo svedoci – tokom prvostepenog postupka – ogromnog pritiska na sud da sprovede brz postupak i osudi Simonovića”, dodao je Gostiljac.

On je takođe naveo da ovaj postupak ne treba da ima “mrlju na sebi” i naglasio da “očekuje da će u novom postupku branioci imati priliku da izvedu dokaze odbrane – koji su svi bili odbijeni – i da će tada sud utvrditi potpuno činjenično stanje i doneti zakonitu presudu”.

“Takođe, verujem da ta presuda mora biti oslobađajuća jer u spisima predmeta više ne postoji ni jedan dokaz koji tereti Simonovića. Tužilaštvo će do osuđjujuće presude morati da dođe zakonitim sredstvima, a ne obmanama i prinudom nad okrivljenima , što se ne sme tolerisati”, rekao je Gostiljac.