Advokat Simonovića iz Grocke: Izjave tužioca pretenciozne i neprikladne

0
Foto: Medija centar Beograd

Advokat Viktor Gostiljac, branilac bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, izjavio je da je “pretenciozna i neprikladna” izjava tužioca Predraga Milovanovića da su pretnje koje mu je uputio Simonović “atak na javno-tužilačku organizaciju”, preneo je N1.

Tužilac Predrag Milovanović zastupa optužbu u slučaju paljenja kuće novinaru portala Žig Info Milanu Jovanoviću, a na poslednjem ročištu optuženi Dragoljub Simonović, doskorašnji predsednik opštine Grocka i član Gradskog odbora SNS, javno mu je pretio u sudnici, tvrdeći da će se pozabaviti njegovim radom i “da on možda više i ne bude tužilac”.

Tužilac je izjavio da su te pretnje Simonovića atak na javno-tužilačku organizaciju

“To što je optuženi izgovorio, u krivičnopravnom smislu, nije pretnja. Ipak, to što je rekao da sam zloupotrebio svoj položaj, da će se on pozabaviti i sudskim putem radom javnog tužilaštva, da sam montirao proces protiv njega te da neću biti tužilac kad se završi postupak – jeste atak na javnotužilačku organizaciju. Ali ja znam da se nosim sa pritiscima i to nije jedini primer”, rekao je Milovanović, zamenik tužioca u Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

“Smatram vrlo pretencioznom i neprikladnom izjavu postupajućeg tužioca u kojoj se navodi iz odbrane okrivljenog koje se odnose na zakonitost postupanja jednog tužioca, proglašavaju kao atak na celokupnu javnotužilačku organizaciju”, istakao je Gostiljac.

Kako je naveo u izjavi N1, davanje jedne sasvim druge dimenzije iznetoj odbrani Dragoljuba Simonovića i njeno plasiranje javnosti od strane državnog organa i to pred predstojeće suđenje, predstavlja, upravo, “atak na samog okrivljenog i nastavak stvaranja atmosfere u kojoj se do osuđujuće presude želi doći na osnovu opšteg ubeđenja javnosti o krivici okrivljenog, a ne na osnovu zakonito pribavljenih dokaza u sudskom postupku”.

“Rad postupajućeg tužioca i njegova, eventualna, umešanost u nezakonito pribavljanje dokaza, u smislu tajnog izvođenja jednog okrivljenog iz prostorija Centralnog zatvora od strane policije i davanjem lažnih obećanja drugom okrivljenom u cilju iznuđivanja iskaza, biće predmet naše naročite pažnje u daljem toku postupka”, naveo je on.

Gostiljac je rekao da je legitimno pravo odbrane i obaveza suda da utvrdi tačnost ili netačnost ovih saznanja.

“Ako ona budu potvrđena u dokaznom postupku, onda bi se zaista radilo o zloupotrebi procesnih ovlašćenja od strane postupajućeg tužioca i on bi morao biti izuzet iz daljeg postupka”, poručuje advokat.

Svi učesnici ovog krivičnog postupka, kako je rekao, koji je opravdano izazvao pažnju javnosti, moraju pokazati visok stepen ozbiljnosti i odgovornosti i ostati u domenu prava i zakona a ne neodmerenih izjava.

“U tom smislu, odgovornost zamenika Javnog tužioca je, svakako, veća od odgovornosti samog okrivljenog”, zaključio je Gostiljac.