Jugoslav Tintor, predsednik Beogradske advokatske komore i advokat glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić, kao i još nekoliko devojaka koje optužuju učitelja glume za silovanje i zlostavljanje, rekao je da su one spremne da se sa Aleksićem suoče u sudnici.

“Pored toga što je otac jedne od žrtava moj kolega i prijatelj, okidač da preuzmem ovaj slučaj bile su zaista specifične okolnosti koje su pratile funkcionisanje škole glume koju su pohađale ove devojke i njihove podudarne tvrdnje da su u okviru procesa učenja bile žrtve seksualnog zlostavljanja iste osobe. Predmet je zaista interesantan i zbog načina izvršenja krivičnog dela, o čemu nisam u mogućnosti da javno govorim jer je tužilaštvo donelo naredbu da istraga bude tajna, što me znatno hendikepira kada treba da razjasnim javnosti pojedina pitanja”, rekao je Tintor.

Rekao je da nema nikakve sumnje da sud može donti i osuđujuću presudu na osnovu činjenica koje je utvrdio iz iskaza više oštećenih.

„U ovom postupku trenutno imate šest oštećenih, a očekuje se da će ih biti više od deset. Onaj koji tvrdi da mora biti materijalnog dokaza, svodi reakciju države samo na ona krivična dela koja su prijavljena istog dana i kod kojih postoje neposredni fizički tragovi zlostavljanja“, rekao je Tinto, a prenosi portal Nova.rs.

„Ni zakon, ni sudska praksa ne podrazumevaju ovakav pristup, u našem pravu ne postoji princip formalne ocene dokaza – da je jedna vrsta dokaza značajnija od druge, već kvalitet dokaza se ocenjuje slobodno, analizirajući ih svaki zasebno i u njihovoj međusobnoj vezi. Naravno da je lakše dokazivati silovanje koje žrtva prijavi istog dana, ali onaj ko kaže da bez modrica i telesnih povreda, koje se konstatuju od lekara, silovatelj nikada neće biti osuđen, tako šalje poruku da samo onaj ko istog dana prijavi slučaj ima šanse da dobije zadovoljenje pravde, a da po proteku određenog vremena nema svrhe prijavljivati. To je veoma opasno i nije tačno“, dodao je on.

Dodao je da je, ukoliko sud analizom iskaza utvrdi činjenice koje su potrebne za presuđenje i bude uveren u njih, jedini mogući ishod je da okrivljeni bude oglašen krivim.

„U ovom predmetu je specifično to što postoji zaista veliki broj oštećenih čiji saglasni iskazi govore u prilog optužbe, tako da će od suštinskog značaja biti analiza ovih dokaza i ocena njihove verodostojnosti“, rekao je Tintor.

Napominje da to nije “reč na reč” već reč protiv mnogo reči.

„Činjenica da su iskazi dati detaljno i da je svako saslušanje trajalo do pet sati govori sama za sebe, dok činenica da žrtve nisu tražile zaštitu identiteta prilikom svedočenja ide u prilog verodostojnosti njihovih iskaza jer su spremne da stanu iza svojih reči. Mislim da to njihovim saglasnim tvrdnjama daje jednu dodatnu težinu“, rekao je advokat.

Naveo je da bi bilo interesantno proveriti da li je u našoj sudskoj praksi bilo slučajeva da je protiv jednog okrivljenog pokrenut krivični postupak zbog krivičnih dela protiv polne slobode izvršenih na štetu ovoliko velikog broja oštećenih.

„Ja nisam čuo da postoji. Svedoci smo da su krivični postupci za ubistva pokretani i vođeni po proteku dužeg vremena, takođe bez materijalnih dokaza, pa to nije predstavljalo nikakvu prepreku da okrivljeni budu oglašeni krivim“, rekao je Tintor.

„Za silovanje je propisana kazna zatvora od pet do 15 godina. Ne želim da licitiram sankcijama jer je njihovo izvršenje u nadležnosti suda. Očekujem da sud okrivljenog oglasi krivim na osnovu raspoloživih dokaza i da ću zaštititi prava žrtava u ovom sudskom postupku kako bih umanjio štetne posledice po njih i pomogao da pravda bude zadovoljena“, dodao je on.

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari „vrsnog pedagoga“ Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.