Abazović: “Zadržavanja do 72 sata Veljovića jedina ispravna odluka Tužilaštva”

0
Printscreen/YouTube/N1

Potpredsednik Vlade i koordinator bezbednosnih službi Dritan Abazović kazao je da je najvažnije da se nakon protesta na Cetinju u Crnoj Gori sačuvao mir i ustavni poredak. Abazović je kazao da je određivanje zadržavanja do 72 sata Veselinu Veljoviću savetniku predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, jedina ispravna odluka Tužilaštva.

Cetinjsko tužilaštvo je odlučilo da odredi zadržavanje do 72 sata Veljoviću, uhapšenom tokom demonstracija protivnika ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru. Savetniku predsednika Crne Gore Mila Đukanovića zadržavanje je određeno zbog opasnosti od uticaja na svedoke, rekao je podgoričkim Vijestima rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Cetinje Duško Milanović.

Abazović je ocenio da je policija položila veliki ispit i da “nikada profesionalnija akcija nije sprovedena.”

“Srazmerno onome što je bio rizik, sve je završeno na najbolji način”, kazao je Abazović, prenose Vijesti.

Rekao je kako je put ka građanskom društvu trnovit. “Moraćemo svi da se više posvetimo dijalogu i pomirenju. Nema nijedna strana ništa posebno da slavi, i moramo menjati matrice svojeg ponašanja”.

Na pitanje imaju li informacije ko stoji iza protesta, Abazović je kazao da se vode operativni podaci prema više lica, uključujući i uhapšenog savetnika predsednika i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića.

“Učinili smo sve da budemo suzdržani, a sukobi su počeli kada je gospodin Veljović pokušao nasilno da probije kordon policije i uspostavi komandu po njegovoj procjeni kod određenih službenika Uprave policije. U tom momentu je bačen suzavac i dotad je policija nije imala nikakve želje i volje da se na bilo koji način suprotstavlja građanima”.

Abazović se izvinio svima koji su bili na meti suzavca. “Bilo kakav terorizma i ekstremizma, i pokušaj napada na službena lica, neće biti tolerisan”, dodao je on.

Abazović je predstavio i fotografiju jednog od učesnika protesta sa molotovljevim koktelom.

Smatra da bi se, da nije bilo ustoličenja Joanikija na Cetinju, država verovatno uvela u anarhiju i ostvario “tamni scenario koji su priželjkivale kriminalne grupe bliske DPS-u i verovatno dio ljudi van Crne Gore”.

Kazao je kako je “paradoksalno i tužno” da Osnovno državno tužilaštvo, a mogao je i SDT, “nema intervenciju na blokade u Cetinju”. Podsetio je na blokadu u Tuzima kada je pokrenut istog dana postupak protiv predsednika tamošnje opštine.

“Mislim da je sada nekim kolegama koji kritikuju sektor bezbjednosti, a predstavljaju parlamentarnu većinu, javno kakvu su ‘medveđu uslugu’ napravili Crnoj Gori kada nisu dozvolili promene u Tužilačkom savetu”, rekao je Abazović.

Povodom tvrdnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je u jednom trenutku tokom protekle noći bilo planirano da ustoličenje bude odloženo, kazao je da Vučić “verovatno može da kaže šta se dešava u njegovoj državi i vladi.”

“Mi smo želeli da sprovodimo zakon i uspeli smo u tome, to je bila naša obaveza. Da li je bilo različitih scenarija u smislu operativno-taktičkog djelovanja – jeste i to je sasvim normalno”, istakao je

Na pitanje da li DF misli na njega, ministra Sekulovića ili direktora policije Brđanina kada pominje “pokušaj državnog udara” i da li je bio za odlaganje ustoličenja, Abazović je kazao da je bio za sprovođenje Ustava.

“Nisam bio na sastanku kod premijera jer sam bio u svom kabinetu sa menadžmentom policije i ministrom unutrašnjih poslova”, rekao je Abazović.

Kazao je da nije bio za odlaganje ustoličenja, već da je tražio jasne garancije da se to može sprovesti na način na koji je to urađeno.

Abazović je kazao da je određivanje zadržavanja do 72 sata Veljoviću jedina ispravna odluka Tužilaštva. “Hvala što nismo ponovo iznenađeni neprijatno”, kazao je on.

Povodom današnje izjave predsjednika Đukanovića, Abazović je kazao da je danas “upokojen njegov kriminalni karakter”.

“DPS je, od faktora mira i stabilnosti, sada i za međunarodnu zajednicu postao grupacija koju, osim što ih prati kriminalni bekgraund, sada prati i ekstremizam sa elementima terorizma. Zašto kažem elementima terorizma, zato što je primetno da su se određena lica naoružavala na Cetinju”, kazao je Abazović, dodavši da policija istražuje te informacije.

“Oni su se nekako isturili kao inicijatori koji su najviše zalagali za scenario koji je trebalo da ima fatalne posledice. To je bio pokušaj da se Crna Gora uvede u trajnu destabilizaciju i sa elementima disolucije. Tu komponentu svako odgovoran, ako postoji u Tužilaštvu, ne sme da zanemari”.