Abazović: “Svako ko želi da sruši Vladu, želi da nas udalji od EU”

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

“Svako ko želi da sruši Vladu, želi da Crnu Goru udalji od Evropske unije”, rekao je premijer Dritan Abazović danas, nakon prisustva sastanku lidera partija koje podržavaju i učestvuju u izvršnoj vlasti.

Na pitanje da li je doveden u pitanje opstanak izvršne vlasti, rekao je da je “moguće da se krenulo u taj scenario”.

“Jutros iz DPS-a i SDP-a nije rečeno da će rušiti Vladu, svi su pri stavu da se Vlada očuva. Bilo je i predloga da se još razgovara, ne smatram to nedobronamjernim”, rekao je on, prenose Vijesti.

“Može Vlada da se sruši, ali onda se ruše evropski snovi Vlade”, dodao je Abazović.

Lideri partija na vlasti sastali su se jutros u kabinetu premijera, a tema je potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i dalji opstanak Vlade. Na sastanak su došli lideri partija koje čine skupštinsku većinu, kao i predsednik HGI Adrijan Vuksanović.

“Podijelili smo razmišljanja, dijalog pomaže, imali smo sastanak, on još traje. Nastaviće kolege”, rekao je Abazović, dodavši da ostaje pri stavu da ta tema ne treba da preokupira javnost.

Rekao je da će se danas sastati Komisija za politički sistem, uz podsećanje da će sutra biti sednica Vlade. “Mislim da je žalosno da se Crna Gora ovako bavi crkvom u turističkoj sezoni i u susret rastu cijena”, ocenio je premijer.

“Da li neko želi da destabilizuje Crnu Goru i kome to ide u prilog, neka građani presude, to nije u korist građana. Premijer i Vlada neće podsticati tu destabilizaciju”, dodao je.

Govoreći o tačkama Temeljnog ugovora, rekao je da je javno pravno ovlašćenje da mogu da izdaju krštenicu i da je to objasnio na sastanku.

Na pitanje na koga je mislio kada je rekao da se “plaši Europola” odgovorio je da to ne moze da kaže.

“Vijestima” je sinoć rečeno da je predsednik države i lider DPS-a Milo Đukanović pozvao danas na sastanak premijera Abazovića (URA) i lidera SDP-a Raška Konjevića, kao i predstavnike manjinskih partija.

Abazović je juče najavio da će se o ugovoru glasati u petak i da mu ne pada na pamet da ga “ucjenjuju pojedini ekstremisti” iz Vlade.

“Vijesti” su jutros objavile da Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) razmatraju da uskrate podršku Vladi, ukoliko Abazović ostane pri stavu da izvršna vlast sutra odlučuje o usvajanju Temeljnog ugovora sa SPC.