Abazović: Postojala je velika bezbednosna pretnja za patrijarha Porfirija

0
Printscreen/YouTube/N1

Crnogorski vicepremijer Dritan Abazović saopšio je da nije bilo otkazivanja poslušnosti u policiji u noći uoči ustoličenja mitropolita Joanikija i potvrdio “da je postojala velika bezbednosna pretnja za poglavara SPC” Porfirija.

Abazović je naveo da nije bilo slučajeva otkazivanja poslušnosti u sektoru bezbednosti, “već je bilo slučajeva određenog emotivnog kolebanja kod pojedinih ljudi”, piše Glas Amerike.

Abazović je rekao da je “sektor bezbednosti funkcionisao besprekorno”, te da su imali specijalnu akciju dovođenja mitropolita Joanikija i patrijarha Porfirija na Cetinje.

“Ne dozvoljavam nikome da stavlja na teret ljudima nešto što im ne pripada. Svako ko je odbio bilo koji zadatak će biti suspendovan”, rekao je Abazović.

On je rekao da je partijarh SPC štićena ličnosti i da je obaveza policije da ga drži što dalje od opasnosti.

“I ovde smo imali suprotno delovanje da treba da ga uvedemo u opasnost i onda neko želi da optuži policiju i bave se da li je neko bio za ustoličenje ili ne. To nije pitanje bezbednosti i to nije pitanje koje treba da se postavi nego da li će biti ugroženi nečiji životi i da li će iz toga izaći veći haos“, rekao je on.

Abazović je rekao da će istraga utvrditi detalje i činjenice tokom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, kao i da je postojala velika bezbednosna pretnja za poglavara SPC, što je, kako je rekao, patrijarh potvrdio svojom izjavom.

“To je bila teška odluka i jako je bilo teško da štićenu ličnost na krajnje bezbednost način odvedeno na određenu destinaciju. Gospodin Porfirije je svojom izjavom potvrdio da tako nešto nije bilo jednostavno izvršiti”, rekao je.

On je rekao da ne dozvoljava da se na bilo koji način baci senka na bilo kojeg službenika policije koji su, uprkos svemu, izašli sa najboljim rezultatima.

“Mi se ne ponosimo upotrebom suzavca, ali ovde nedostaje dijalog i politička kultura”, rekao je Abazović.