Abazović: “Neuvođenjem sankcija Rusiji svrstali smo se uz Siriju i Venecuelu”

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

(Beta) – Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da se nada da će se na elektronskoj sednici Vlade odlučiti o uvođenju sankcija Rusiji nakon što je današnja sednica Vlade prekinuta zbog svađe premijera Zdravka Krivokapića i ministra spoljnih poslova Đorđa Radulović.

Abazović je rekao da je premijer tražio da Ministrastvo spoljnih poslova uvede sankcije Rusiji i dodao da je to neprimereno za zemlju koja je predvodnik pristupanja EU i članica NATO-u.

„Krivokapić je predlagao da ovlasti MSP da sprovodi EU politiku, ali nije to dovoljno, jer ne može MSP da prati ko ulazi ili uzima jahte“, naveo je Abazović.

Kako je zvanično saopšteno, sednica Vlade Crne Gore prekinuta je zbog neslaganja u proceduri usvajanja odluke o primeni sankcija.

Abazović je novinarima rekao da je današnja sednica Vlade završena, a ne prekinuta.

“Nije sednica prekinuta, nego je premijer izašao i rekao – sednica je završena”, rekao je Abazović na vanrednoj konferenciji za medije.

Potpredsednik Vlade je poručio da se u kriznim situacijama moraju zauzimati strana, te da smo u ovom trenutku na strani Sirije, Venecuele, jer nismo uveli sankcije Rusiji.

“Naša strana se zna, ako neko misli drugačije mislim da pravi štetu i podriva ono što je naš cilj, a to je članstvo u EU”, rekao je Abazović.

Na dnevnom redu današnje sednice Vlade je bio Predlog odluke o uvođenju međunarodnih restriktivnih mera utvrđenih odlukom Saveta EU kao odgovor na priznavanje područja ukrajinskih regija Donjecka i Luganjska koje nisu pod kontrolom Vlade Ukrajine i na naredbu ruskim snagama da stupe na ta područja.

Komisija za politički sistem Vlade Crne Gore, kojom predsedava potpredsednik Vlade Dritan Abazović, jednoglasno je usvojila pre dva dana, paket sankcija Rusiji koji je prethodno usvojio Savet Evropske unije. To je deo redovne procedure, ali Vlada mora da potvrdi odluku da bi bila sprovedena.

Vlada do sada nije stavljala na dnevni red odluku, jer nije imala potrebnu većinu za usvajanje.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je pre dve nedelje pripremilo predlog odluke na osnovu koje bi se operacionalizovalo uvođenje sankcija Rusiji.

Zvanična Podgorica koja se pridružila sankcijama EU, nije donela potrebne odluke da bi ih sprovela.

Na sajtu Vlade 1. marta je objavljeno da se Crna Gora pridružila svim restriktivnim merama, među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija EU protiv Rusije.

Prema Zakonu o međunarodnim restriktivnim merama, MSP predlaže mere koje Vlada mora zvanično da potvrdi pre primene. Nakon odluke, Vlada šalje spisak mera državnim institucijama koje su zadužene da ih sprovedu.

Crna Gora je 4. marta zatvorila vazdušni prostor za ruske avione, ali nije zabranila ruske državne medije.

O potencijalnom zamrzavanju ruske imovine nema zvaničnih informacija.