Abazović: “Ko bi izašao pred građane da se nešto loše desilo Porfiriju”

0
Printscreen/YouTube/N1

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da će istraga utvrditi detalje i činjenice o bezbednosnim pretnjama tokom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju i dodao da je postajala velika bezbednosna pretnja za poglavara SPC-a, što je kako je rekao, i poglavar SPC-a potvrdio svojom izjavom.

Dritan Abazović rekao je u emisiji „Probudi se“ za TV Nova S da će istraga utvrditi detalje i činjenice o bezbednosnim pretnjama tokom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju i dodao da je postajala velika bezbednosna pretnja za poglavara SPC-a, što je kako je rekao, i patrijarh potvrdio svojom izjavom.

„To je bila teška odluka i jako je bilo teško da štićenu ličnost na krajnje bezbedan način odvedemo na određenu destinaciju. Gospodin Porfirije je svojom izjavom potvrdio da tako nešto nije bilo jednostavno izvršiti. Sva ova priča oko toga da li se neko protivio ili ne, nekako je proizašla iz te neke opasnosti koja je bila evidentna i podaci koji su govorili da postoji procenat rizika“, rekao je Abazović, prenosi Nova.rs.

On je ocenio da su bezbednosne službe položile veliki ispit, dok sa druge strane ostaje, kako kaže, gorak ukus vezan za čitav događaj.

Abazović je rekao da nije bilo slučajeva otkazivanja poslušnosti u sektoru bezbednosti, već da je bilo slučajeva određenog emotivnog kolebanja kod pojedinih ljudi.

Sektor bezbednosti funkcionisao je besprekorno, tvrdi potpredsednik Vlade Crne Gore. Abazović kaže da su imali specijalnu akciju dovođenja Joanikija i Profirija na Cetinje i istovremeno uspostavljanje javnog reda i mira bez žrtava.

„Ne dozvoljavam nikom da stavlja na teret ljudima nešto što im ne pripada. Svako ko je odbio bilo koji zadatak će biti suspendovan“, rekao je Abazović za TV Nova S i dodao:

„Ovde treba razumeti jednu stvar, a koja je krucijalna. Patrijarh SPC-a Porfirije je štićena ličnost i obaveza policije je da ga drži što dalje od opasnosti i ovde smo imali suprotno delovanje da treba da ga uvedemo u opasnost i onda neko želi da optuži policiju i bave se da li je neko bio za ustoličenje ili ne. To nije pitanje bezbednosti i to nije pitanje koje treba da se postavi nego da li će biti ugroženi nečiji životi i da li će iz toga izaći veći haos.“

On je rekao da je tokom akcije bilo potpuno okej da u profesionalnom smislu bude različitih mišljenja o tome da li neko misli da može da se izvede, a da neko kaže da je to bila opasnost.

„Sve bih pitao ko bi izašao pred javnost i građane da se nešto desilo patrijarhu SPC, ja vam kažem da ne bi izašao niko osim mene. Ne dozvoljam da se na bilo koji način baci senka na bilo kojeg službenika policije koji su uprkos svemu izašli sa najboljim razultatima. Mi se ne ponosimo upotrebom suzavaca, ali ovde nedostaje dijalog i politička kultura“, rekao je Abazović.

Potpredsenik Vlade Crne Gore je naveo da država nije tu da određuje u kojoj crkvi neko može da izvrši verski obred, već da je njen zadatak da zaštiti ustavna prava.

On je istakao kako navija da se Crna Gora kao društvo liberalizuje i da se prihvate razlike, kao i da se scene sa Cetinja nikada nigde ne ponove.

Govoreći o odnosima Crne Gore i Srbije, Abazović je rekao da je njihovo opredeljenje da sa Srbijom imaju mnogo veće poverenje, saradnju i relaksiranije odnose nego što su sada.