Abazović: “Bilo bi dobro da i SNP bude tu, a ako se ne izjasne smatraćemo da ne žele da učestvuju u novoj Vladi Crne Gore”

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

(Beta) –  Mandatar za sastav nove crnogorske Vlade, Dritan Abazović, izjavio je da neće menjati geostrateško opredeljenje i da povodom rata u Ukrajini treba da se “oživi sistem proširenja Evropske unije (EU)”.

Povodom rata Rusije protiv Ukrajine upozorio je da “velike države imaju mogućnost da zapale male vatre na drugim mestima” i naveo Balkan.

“Ne kažem da je ovo pretnja za Crnu Goru, ali ako postoje zemlje koje su mete, to su samo tri zemlje – Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Severna Makedonija”, rekao je Abazović TV Vijesti.

Pošto su Crna Gora i Severna Makedonija članice NATO-a, “mi možemo situaciju na globalnom planu da iskoristimo u svoju korist. Sad je momenat da tražimo fast-track (brzi put) za Crnu Goru i oživimo sistem proširenja EU”, rekao je on.

Rekao je da nova vlada mora imati jasno geostrateško opredeljenje i da Vlada u kojoj je on premijer neće menjati to opredeljenje.

Abazović je rekao da ne vidi problem u tome što ga je predsednik Republike Milo Đukanović imenovao za mandatara, jer je, kako je kazao, to predviđeno Ustavom.

“Tajming nije savršen, pala je Vlada pre mesec dana, iskomplikovala se međunarodna bezbednosna situacija… Što se tiče mandata, ne vidim nikakav problem u tome. Predstavljamo različite političke subjekte, ali isto tako poštujemo institucije sistema i ne može niko drugi da da mandat do predsednik”, rekao je Abazović.

Rekao je i da je Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) dat rok do nedelje da se izjasni da li želi da bude deo Vlade.

Rekao je da je SNP važna jer je bila deo koalicije “Za budućnost Crne Gore” i “bilo bi dobro u kontekstu pomirenja i stvaranja stabilnije većine da oni budu tu”.

“A ako se ne izjasne, smatraćemo da ne žele da participitaju. To ne znači da su im zatvorena vrata, za njih ostaju vrata otvorena kad procene da je pravi momenat da se integrišu”, naveo je Abazović.

Upitan o tome što predsedavajući Skupštine Strahinja Bulajić ne želi da zakaže sednicu, Abazović je rekao da to može da uradi drugi potpredsednik, Ervin Ibrahimović.

Đukanović je odluku da postavi Abazovića za mandatara doneo posle konsultacija s parlamentarnim partijama u kojima nisu učestvovali Demokratski front (DF), Demokrate Alekse Bečića i manje stranke dosadašnje parlamentarne većine, protivnici formiranja nove vlade.

Konsultacijama su se odazvale partije koje su početkom februara u Skupštini Crne Gore izglasale nepoverenje Vladi premijera Zdravka Krivokapića.

Abazović je ponudio koncept manjiske vlade kao model prevazilaženja političke krize u Crnoj Gori, čiju bi okosnicu činio njegov savez sa manjinskim partijama.

Podršku Vladi u parlamentu će pružiti Demokratska partija socijalista (DPS ) Mila Đukanovića i Socijaldemokratska partija (SD).