A1 Kinoteka nastavlja projekcije pod vedrim nebom širom Srbije

  0
  Promo

  Restaurisani film „Leto je krivo za sve“ premijerno u Nišu

  Jugoslovenska kinoteka i A1 Srbija sačuvali su za buduće generacije još jedno kultno ostvarenje domaće kinematografije. Dvadeseti digitalno restaurisani film „Leto je krivo za sve“, snimljen pre tačno 60 godina, (produkcija Avala Film Way) biće premijerno prikazan u Nišu 28. avgusta od 21 čas, a zatim i u Novom Sadu 4. septembra u istom terminu, u okviru vikend bioskopa na otvorenom, koji obilazi gradove širom Srbije. Drugog dana projekcija na programu je ostvarenje Gorana Markovića „Majstori, Majstori“.

  „Leto je krivo za sve”, film reditelja Puriše Đorđevića iz 1961. godine, prati dogodovštine mladog bračnog para na letovanju u romantičnom italijanskom gradu. Gledaoci u Beogradu će imati priliku da novu restaurisanu kopiju pogledaju u Jugoslovenskoj kinoteci 7. i 8.  septembra od 20.30 časova, dok će 7. septembra film biti prikazan i uživo na Fejsbuk stranicama Jugoslovenske kinoteke i A1 Srbija.

  REPERTOAR:

  28. i 29. avgust od 21h

  Niš – plato ispred Oficirskog doma, Orlovića Pavla 28a

  4. i 5. septembar od 21h

  Novi Sad – Kulturna stanica Svilara, Đorđa Rajkovića 6b

  7. i 8. septembar od 20.30h

  Beograd – Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova 1

  MURALI U DIGITALNOJ VERZIJI

  U okviru ovog putujućeg bioskopa građani Kraljeva, Kruševca i Sombora su imali priliku da u prva tri vikenda avgusta najavnim lokacijama pogledaju filmove „Bal na vodi“ i „Majstori, majstori“, a odorganizatora projekta dobili i mural sa poznatim scenama i replikama iz nekih od restauriranih filmova, što očekuje i stanovnike Niša, Novog Sada i Beograda. Zahvaljujući digitalnim tehnologijama, uz pomoć QR koda koji je dostupan na svakom muralu prolaznici mogu da ožive ilustrovanu scenu, podele na svojim društvenim mrežama i tako budu deo zajednice koja doprinosi očuvanju domaće filmske baštine.

  Projekat A1 Kinoteka od 2017. godine zajednički realizuju  Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija. Do sada je 20 ostvarenja domaće kinematografije digitalno restaurisano u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, među kojima su: Nacionalna klasa, Varljivo leto ’68, Davitelj protiv davitelja, Balkanski špijun, Majstori, majstori, Bal na vodi i mnogi drugi.

  Više informacija o projektu možete pronaći na internet stranicama kompanije A1 Srbija ili Jugoslovenske kinoteke.