A u Sloveniji lokdaun: Epidemiolozi traže potpuno zatvaranje na deset dana

0
(Beta/AP Photo/Darko Vojinovic, File)

(Beta) – Slovenački epidemiolozi predložili su vladi da hitno reaguje na sve veći broj zaraza i hospitalizacija, a medju predlozima je i uvodjenje “potpunog lokdauna” na deset dana, javljaju danas tamošnji mediji pozivajući se na nezvanične informacije.

Grupa stručnjaka za kovid-19, koju vodi epidemiološkinja Mateja Logar, o tome je jutros već razgovarala s ministrom zdravlja Janezom Poklukarom, a popodne će vladi zvanično predložiti nove mere.

Prema “nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama”, predlaže se 10-dnevno potpuno zatvaranje, a ako vlada to odbije, onda se predlaže stroga kontrola primene kovid propusnica i zabrana rada lokala posle 23 sata, rad od kuće za javni sektor, objavila je slovenačka novinska agencija STA.

Medju predlozima epidemiologa je i održavanje sportskih priredbi bez publike, maksimalno okupljanje do dest ljudi, od kojih svi moraju da budu vakcinisani ili imaju negativan test.

Prema najnovijim podacima u slovenačkim bolnicama je 634 kovid pacijenata, a 158 je na intenzivnoj nezi, što je najveće opterećenje bolnica tokom epidemije od 27. aprila ove godine.