Istoričarka Radina Vučetić, čija je specijalnost Jugoslavija, na najzanimljiviji mogući način – kroz svoje knjige, predavanja, naučne radove i retke intervjue – otkriva i priča priče o jednoj zemlji koje više nema. Njena polja interesovanja „od Vardara pa do Triglava“ su raznovrsna, a knjige bestseleri. „Koka-kola socijalizam“ ima šest izdanja i prevedena je na engleski. Radina trenutno radi opsežno istraživanje o epidemiji velikih boginja, virusu variola vera koji je zahvatio Jugoslaviju u proleće 1972. godine. Knjiga ima radni naslov „Nevidljivi neprijatelj“ i izaći će početkom sledeće godine, na pedesetogodišnjicu od pojave poslednje velike epidemije -variole.

Sa znanjem prikupljenim tokom svog opsežnog istraživanja o epidemiji variole u tadašnjoj Jugoslaviji pre pola veka, istoričarka Radina Vučetić povlači ubedljivu paralelu o tome kako je zarazna bolest izgledala tada, a kako danas, i još važnije, kako su izgledali odgovor države, poverenje u struku i nauku, vakcinacija… Pišući o varioli veri, zapravo je napravila mikrostudiju o bivšoj, ali i o sadašnjoj zemlji…

„Variola je bila lakmus papir kroz koji se vidi čitava Jugoslavija: međurepublički odnosi i sukobi, odnos prema Albancima na Kosovu, traženje žrtvenog jarca u muslimanima koji su išli na hadžiluk, idealno zamišljen zdravstveni sistem koji ima vrline, ali i mane, kao uostalom i cela ta država“, rekla je između ostalog Radina Vučetić za Nedeljnik.

A kako je vakcinacija izgledala nekad?

„Javni poziv je upućen 22. marta uveče, a samo 24. marta, drugog dana vakcinacije, u Beogradu je vakcinisano 350.000 ljudi. U prvoj nedelji, vakcinisano je 500.000. Bilo je vakcinalnih punktova koji su radili i 24 sata. Tada nije bilo moguće da neko izađe u javnost i govori na način jednog doktora Nestorovića“, ispričala je ona.

Ceo tekst o opsežnom istraživanju o varioli i vakcinaciji i borbi protiv epidemije nekad (ali i sad) čitajte u novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 16. septembra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.