Istoričarka Radina Vučetić, čija je specijalnost Jugoslavija, na najzanimljiviji mogući način – kroz svoje knjige, predavanja, naučne radove i retke intervjue – otkriva i priča priče o jednoj zemlji koje više nema. Njena polja interesovanja „od Vardara pa do Triglava“ su raznovrsna, a knjige bestseleri. „Koka-kola socijalizam“ ima šest izdanja i prevedena je na engleski. Radina trenutno radi opsežno istraživanje o epidemiji velikih boginja, virusu variola vera koji je zahvatio Jugoslaviju u proleće 1972. godine. Knjiga ima radni naslov „Nevidljivi neprijatelj“ i izaći će početkom sledeće godine, na pedesetogodišnjicu od pojave poslednje velike epidemije -variole.

Sa znanjem prikupljenim tokom svog opsežnog istraživanja o epidemiji variole u tadašnjoj Jugoslaviji pre pola veka, istoričarka Radina Vučetić povlači ubedljivu paralelu o tome kako je zarazna bolest izgledala tada, a kako danas, i još važnije, kako su izgledali odgovor države, poverenje u struku i nauku, vakcinacija… Pišući o varioli veri, zapravo je napravila mikrostudiju o bivšoj, ali i o sadašnjoj zemlji…

„Imali smo reakciju države i reakciju struke, i trenutke gde se, čak i u onakvom, jednopartijskom sistemu, struka suprotstavljala politici ako nije radila u interesu ljudi. Celu stvar je koordinirao SIV, Savezno izvršno veće, na čijem čelu je bio Džemal Bijedić, a glavnu borbu su vodili štabovi – savezni, republički, gradski i opštinski, za borbu protiv velikih boginja. O struci i politici govore mnogi detalji, ali je vrlo ilustrativno to što se Tito nijednom nije izjasnio, niti bilo šta rekao o velikim boginjama. Nije pričao o tome kako će groblja biti mala, nije dizao paniku, nije bio ekspert za karantine, vakcine, ili virus, i nije hodao okolo izgovarajući koješta. Sedeo je na Brionima, vodio uglavnom spoljnu politiku, primao strane zvaničnike i pustio struku da se bavi variolom…“, rekla je između ostalog Radina Vučetić za novi Nedeljnik.

Ceo tekst o opsežnom istraživanju o varioli i vakcinaciji i borbi protiv epidemije nekad (ali i sad) čitajte u novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 16. septembra.

Digitalno izdanje potražite na Nstore.rs već od srede uveče-


Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.