A šta ako Republici Srpskoj Incko nametne Zakon o zabrani negiranja genocida?

0
Printscreen/YouTube/N1

(Beta) – Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da ne bi bilo razumno da Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

“To ne bi bilo razumno. To bi značilo da se zabranjuje rad svim naučnicima, svim istoričarima, na preispitivanju svih dogadjaja. Ne očekujem da se to desi”, kazao je Čubrilović za regionlanu N1 televiziju.

Prema njegovim rečima, “uz pritiske iz jednog naroda želi se nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida”, ali da ne očekuje da će se to dogoditi.

On je dalje naveo da Inckovo pismo, kojim je od parlamenta RS tražio da se do kraja aprila ponište odlikovanja dodeljena osobama presudjenim za ratne zločine, nije shvatio ultimativno i da je reč o “jednom dogadjaju koji je prisutan više od pet godina”.

Dodao je i da ne očekuje sankcije zbog odbijanja Narodne skupštine da izvrši zahtev Visokog predstavnika.

Narodna skupština RS je pre dva dana odbacila Inckov zahtev da poništi odlikovanja koja su 2016. godine dodeljena osobama presudjenim za ratne zločine u BiH, medju kojima su bivši najviši zvaničnici RS, Radovan Karadžič, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, povodom obeležavanja 25. godišnjice postojanja i rada Narodne skupštine RS.

Predsednik parlamenta RS optužio je Incka da “saoseća samo sa jednim narodom u BiH”, ocenivši da bi njegov odlazak mogao da doprinese da “zemlja ostane u sredjenijem stanju nego što je sada”.

“Incko već duže u BiH saoseća samo sa jednim narodom i uvek ističe bol jednog naroda, zabrinutost jednog naroda, navodi primere iz jednog naroda. On zaboravlja da je ovo zemlja tri konstitutivna naroda i dva entiteta”, naveo je Čubrilović.

Predsednik Narodne skupštine RS još je kazao da zajednička vojna vežba Oružanih snaga BiH i vojske SAD na Manjači, koja će se održati za par dana, ne utiče na vojnu neutralnost RS.

“Ako su nadležne institucije u BiH dale saglasnost za tu aktivnost, ne vidim razlog zašto i oni koji imaju neutralnost ne bi mogli tu da učestvuju, a za to ima primera koliko hoćete”, kazao je Čubrilović.

Dodao je da će na Manjači vojnu vežbu imati i Vojska Srbije, sa kojom BiH nema nikakav vojni pakt.