Ovalni, ružičasti dragi kamen od 14,83 karata izbrušen u Moskvi, američki institut za proučavanje i procenu vrednosti i kvaliteta dragog kamenja procenio je na najmanje 60 miliona dolara, što je najviša cena koju je jedan dijamant u Rusiji postigao.

„Živahni, živopisni ljubičasto-ružičasti“ dragi kamen nazvan je „Duh ruže“ u čast legendarne baletske minijature koju je izvodio baletski ansambl Sergeja Djagiljeva, „Ballets Russes“.

Izbrušen je u Moskvi iz veoma retkog 27,85 karatnog ružičastog sirovog kristala koji je nazvan „Nižinski“, pronađenog 2017. godine u nalazištu Ebelijah u Jakutiji na severoistoku Rusije, prenosi RTS.

Bio je to najveći ružičasti kristal koji je ikada otkriven u Rusiji i imao je besprekorne karakteristike, a njegovo otkriće je odjeknulo širom sveta.

Proces pripreme i sečenja je izveden u specijalizovanoj fabrici „Diamonds of Alrosa“ u Moskvi i trajao je punu godinu dana, jer su veličina, boja i bistrina kristala zahtevali posebnu negu i vrhunsku veštinu sečenja da ne bi došlo do pucanja.

Najpoznatija američka laboratorija koja je vršila procenu ovog dijamanta, navodi da je ovo najveći i najživopisniji ljubičasto-ružičasti dijamant koji su ikada sertifikovali.

„Dijamant ove boje, besprekorne unutrašnjosti, sa savršenim vizuelnim karakteristikama na tržištu se pojavljuje, bukvalno, jednom u generaciji“, istakao je Ejdan Rejhminov, član odbora „Fancy Color Research Foundation“ i jedan od najcenjenijih stručnjaka na svetu za obojene dijamante.

Obojeni dijamanti nastaju mešanjem hemijskih elemenata poput bora ili azota i zbog svoje retkosti uvek su i najskuplji. Kompanija „Alrosa“ još nije odlučila kako će prodati dragulj, putem aukcije ili na drugi način, jedino je odredila datum prodaje za novembar ove godine.

Prethodni rekord u ceni dragog kamenja postavila je aukcijska kuća „Sotebi“ koja je 2017. godine proda dijamant „Pink star“ od 59,6 karata za 71 milion dolara. Dijamant „Openhajmer blu“ koji je prodala aukcijska kuća „Kristi“, godinu dana ranije, drži drugo mesto sa cenom od 58 miliona dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.