“A onda primimo kolegu. Jednog od nas. Misli me guraju ka ponoru anksioznosti…”: Ispovest doktorke iz kovid bolnice

0
Fotografija: Marko Todorović

Ovo je lični, intimni doživljaj naše nove stvarnosti jednog lekara u kovid bolnici. Društvo nam je ovih dana dodelilo nezahvalnu ulogu, i većina nas iskreno oseća da joj nismo dorasli. Lekari su, naročito kod nas, mnogo češće na lošem nego na dobrom glasu. Tek je zdravstvena kriza ovih razmera u ljudima malo promenila percepciju, ali bojim se da će i to biti kratkog daha. Naravno, to je u svemu ovome ionako najmanje važno…

… Jedno od pitanja je da li se u nekom trenutku javio strah. Moram da priznam, strah je prisutan sve vreme, oscilira u intenzitetu, ali me nikada ne napušta. Volela bih da kažem kako sam u sve ovo ušla hrabro, bez oklevanja, to bi, pretpostavljam, bilo dostojno jednog heroja, ali to jednostavno ne bi bila istina…

…A onda primimo kolegu. Jednog od nas. Naravno da sledi identifikacija. Misli koje me guraju ka ponoru anksioznosti… Kako li se zarazio? Da li na poslu? Povremeni naslovi u vestima – izgubili smo još jednog lekara. To sam mogla da budem ja… To ću možda biti ja!

– Dr Tamara Panić, KBC Zvezdara

***

Nedeljnik je u novom broju napravio dve specijalne naslovne strane u znak podrške jedinim pravim superherojima Srbije, našim lekarima i medicinskim radnicima koji su podneli najveći teret pandemije.

Naslovnu stranu Nedeljnika kreirala Lidija Milovanović, Head of Art agencije McCann Beograd, u okviru kampanje “Hvala doktorima”. Fotografije: Marko Todorović.

Naslovnu stranu Nedeljnika kreirala Lidija Milovanović, Head of Art agencije McCann Beograd, u okviru kampanje “Hvala doktorima”. Fotografije: Marko Todorović.

O dvomesečnoj danonoćnoj borbi, iz prve ruke, za Nedeljnik govore doktori Tamara Panić i Nikola Matavulj.

Opširne ispovesti lekara čitajte u novom broju koji je na kioscima od četvrtka 7. maja, ili u digitalnom izdanju dostupnom na Nstore.rs.