“A možda i neće baš ovako…”: Kako bi mogla da izgleda nova Vlada Srbije i koja su nagađanja samo nagađanja?

0
Foto: Profimedia

Nagađanja o tome kako će izgledati nova Vlada traju od leta, samo su u početku bila tiha zbog šuma drugog talasa koronavirusa, a kako je snaga tog talasa opadala sve se češće priča o tome ko će koga naslediti, a storija se u nekim resorima može poistovetiti sa nekada popularnom serijom “Opstanak”.

Šta bi od brojnih nagađanja kojima svedočimo poslednjih dana moglo da se pokaže tačnim, definitivno će postati jasno posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke koja će biti održana sutra.

Mandatarka Ana Brnabić je juče tokom gostovanja na TV Pink rekla da ne može da govori o bilo kakvim kadrovskim rešenjima i koalicijama dok njen predlog ne bude prihvaćen na sastanku samog vrha vladajuće stranke.

Ona je potvrdila i da će u novoj vladi biti oko 50 odsto žena, kao i da će biti dodata dva nova ministarstva.

Javnost je do sada imala priliku da se upozna sa brojnim kombinacijama za sastav Vlade koje su na talonu, iako nikakva zvanična potvrda takvih medijskih navoda nije data.

Jedna od najčešće ponavljanih kombinacija je ona u vezi sa resorima bezbednosti. Tu bi, prema pisanjima medija, moglo da dođe do potpune rotacije, tako da Bratislav Gašić postane ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović preuzme ministarstvo odbrane, a Aleksandar Vulin pređe na mesto direktora BIA, pisala je Nova.rs.

Vulin je nedavnoizjavio da što se njega tiče više ne mora da bude ministar i da bi se, u slučaju da se povuče, bavio novinarstvom.

Govorilo se, na primer, i o tome da bi Vulin mogao da bude novi ministar spoljnih poslova, ali prema poslednjim pisanjima medija postoje pozicije u Vladi – pored premijerske – koje neće biti menjane. Tako su kao “sigurni” navođeni Ivica Dačić, Siniša Mali, Branislav Nedimović, Aleksandar Antić, ali recimo “Novosti” su danas objavile da su za sada osigurana mesta samo Malom i Nedimoviću.

Blic piše da je za mesto ministra energetike, koje je do sada popunjavao Aleksandar Antić, zainteresovana Irena Vujović.

Zanimljivo je i šta će biti sa Ministarstvom kulture i informisanja jer se već duže vreme piše o tome da Maja Gojković želi tu poziciju, kao i dosadašnji ministar Vladan Vukosavljević, prenosi Nova.rs.

Danas piše da bi pokret SPAS mogao da bude osveženje u novoj Vladi i da će dobiti jedno ministarsko mesto.

Svoje mesto u novoj vladi mogao bi da dobije i Marko Čadež koga mediji od leta spominju kao “budućeg ministra”.

Ranije se spekulisalo da bi doktorka Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa mogla da bude nova ministarka zdravlja, što je ona oštro demantovala. Ali sada se pojavila nova spekulacija – da je ona kandidat za novi resor – demografiju. Spekuliše se da će u Nemanjinu 11 ući i aktuelna potpredsednica SNS i poslanica Marija Obradović. U igri za novi kabinet je i Brankica Janković, koja bi mogla da vodi resor rodne ravnopravnosti, piše Kurir.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija možda više neće voditi Rasim Ljajić, ali bi taj resor mogao da preuzeme neko iz njegove stranke. Kako Blic piše, za sada postoje tri kandidata. Prema pisanju ovog lista, ni na pitanje šta će biti sa aktuelnim ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom još nema odgovora.

Zorana Mihajlović bi trebalo da bude sigurna na dosadašnjem mestu, a spekuliše se mogućnošću da se njeno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdeli.

Takođe se spekuliše da bi ministarku za evropske integracije Jadranku Joksimović mogla da zameni Suzana Grubješić, nekadašnja potpredsednica vlade za evropske integracije.

Mnogo se pisalo i o tome da predsednica nove vlade neće biti Ana Brnabić pa se ispostavilo da je posle dugog perioda neizvesnoti Aleksandar Vučić doneo odluku suprotnu tim nagađanjima.

Slično bi moglo da se dogodi sa spekulacijom za svako pojedinačno mesto u vladi.

Analitičari smatraju da za to postoji i valjan razlog.

Docent na Fakultetu političkih nauka Dušana Spasojevića rekao je za Nova.rs da Vučić svojim izjavama ostavlja prostor za različita tumačenja.

“On time daje mogućnost da se više scenarija razmatra. Onda se dođe u situaciju da mi kao tumači političke realnosti u Srbiji raspravljamo, a opozicija ne zna kako da se taktički postavi. Vučić voli da ima sve opcije na raspolaganju”, objašnjava on.

Spasojević ističe da će, po svemu sudeći, novoformirana Vlada Srbije biti kratkog roka, najpre zbog toga što nije došlo do promene na mestu mandatara.

“To znači da je lakše bilo produžiti Ani Brnabić mandat na određeno vreme, nego potrošiti novog čoveka za tako kratko vreme. Zbog toga nam se svima čini da bismo ponovo mogli da imamo izbore”, ističe Spasojević.