A kritkovan je zbog broja preminulih od korone: Brazilski predsednik nikad popularniji, pokazuju ankete

0
Foto: Profimedia

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro nikad nije bio popularniji od početka mandata u januaru 2019. uprkos tome koliko je u svetu kritikovan zbog lošeg upravljanja zdravstvenom krizom, pokazuje danas objavljena anketa.

Stopa podrške predsedniku države porasla je i sada iznosi više od 37 odsto, a stopa nepopularnosti je pala za 10 bodova i sada je 34 odsto, pokazuje anketa uglednog instituta Datafolha sprovedena 11. i 12. avgusta.

Ovo je prvi put od aprila 2019. godine, da je stopa podrške brazilskom predsedniku veća od stope negativnih mišljenja.

Nedavne ankete su pokazale da Žair Bolsonaro ima velike izglede da na izborima 2022. osvoji drugi predsednički mandat, prenosi Index.

Epidemija koronavirusa u Brazilu ugasila je u drugom tromesečju 8,9 miliona radnih mesta i pokosila više od 105.000 života, što je najveći broj žrtava posle vodećih Sjedinjenih Država. Brazil je u odnosu na broj stanovnika (skoro 210 milijuna) osma zemlja sveta po broju umrlih.

Institut ocenjuje da se sadašnja stopa popularnosti predsednika Bolsonara delimično može pripisati isplati mesečne pomoći od 100 evra milionima siromašnih Brazilaca kako bi se mogli nositi s posledicama pandemije.