A kad bi glasao svet… Nemci, Francuzi, Grci i Italijani ubedljivo za Bajdena, Rusi vole Trampa, Turci neodlučni

0
Foto: Profimedia

Izbori za predsednika SAD se uveliko bliže, a anketari širom Evrope pitali su birače koga favorizuju u trci između aktuelnog predsednika SAD Donalda Tramp i bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena.

Na osnovu svih podataka koje su prethodno dale različite agencije za istraživanje javnog mnjenja koje su postavljale identično, hipotetičko pitanje građanima – da li bi glasali za Bajdena ili Trampa na predsedničkim izborima u SAD – Europa Elects procenjuje da bi oko 80 odsto birača u EU glasalo za Bajdena na predstojećim izborima u SAD, a preostalih 20 odsto za Trampa.

Tako je u Nemačkoj 62 odsto birača odgovorilo da bi glasalo za Džoa Bajdena, a samo 10 odsto je reklo za Donalda Trampa.

Istraživanje u Francuskoj pokazalo je da bi 50 odsto glasača podržalo demokratskog kandidata, Bajdena, dok bi samo 10 odsto dalo podršku republikanskom kandidatu, Trampu.

U Italiji bi 49 odsto biračkog tela glasalo za Bajdena, a 15 odsto za Trampa.

Kada bi Španci mogli da biraju predsednika SAD, odlučili bi se za Bajdena, odnosno za njega bi glasalo 54 odsto glasača, dok bi Trampa izabralo 11 odsto.

Poljska, koja je inače jedna od konzervativnijih evropskih zemalja, i jednom i drugom kandidatu dala bi podjednaku podršku, pokazale su ankete.

U Švedskoj je 73 odsto ispitanika odgovorilo da bi glasalo za Bajdena, a samo 10 odsto za Trampa.

Mađarska, takođe, ima konzertvativnije stanovništvu od većine evorpskih zemalja. Međutim, čini se da bi većina dala podršku Bajdenu na izborima za predsednika SAD. Istraživanje je pokazalo da bi 33 odsto birača dalo podršku Bajdenu, a 23 odsto Trampu.

U Belgiji bi 63 odsto birača glasalo za Bajdena, a 10 odsto za Trampa.

Kada bi se Holanđani pitali ko će naredne četiri godine voditi SAD, odlučili bi se za Bajdena. Njemu bi podršku dalo 65,6 odsto birača, a Trampu 16,5 odsto.

Istraživanje u Finskoj pokazalo je da bi se za Bajdena, kao predsednika SAD, opredelilo 75 odsto birača, dok bi za Trampa glasalo 10 odsto Finaca.

Ankete u Grčkoj otrkile su da bi 71 odsto birača glasalo za Bajdena, a 15 odsto za Trampa.

Birači u Irskoj podržali bi, takođe, Bajdena na izborima u SAD, njih 80 odsto, a samo 13 odsto biralo bi Trampa.

Za razliku od ostalih članica EU, Rusija koja nije njen deo, veću podršku bi dala Donaldu Trampu nego Džou Bajdenu. Za Trampa bi glasalo 68 odsto Rusa, a za Bajdena 33 odsto.

Od ostalih država koje nisu u EU, građani Velike Britanije podržali bi Bajdena sa 81 odsto glasova, a Turci sa 53 odsto, u odnosu na Donalda Trampa.