Pacijenti sa liste čekanja za novi organ koji su zahvaljujući volji donora i njihovih porodica dobili novu šansu za život, glavni su likovi u novoj pozorišnoj predstavi Narodnog pozorišta u Beogradu.

 „Zajedno za novi život“ naziv je predstave koja će u subotu 12. oktobra na Evropski dan donora, u 5 do 12 biti premijerno izvedena na sceni „Raša Plaović“.

U predstavi igraju Ivana Joksić i Mladen Todić kojima je transplantirana jetra i koje javnost zna kao lica kampanje „I ja sam donor. Jer navijam za Srbiju“ koju sprovode Hemofarm fondacija i Ministarstvo zdravlja.

Ovaj komad ima za cilj podizanje svesti o značaju transplantacije i povećanju broja donora u Srbiji, kao jedinoj šansi za život za oko hiljadu ljudi koliko ih trenutno čeka novo srce, jetru ili bubreg.

„Većina stanovništva ima jako nisko razvijenu svest o značaju doniranja organa, a temu doniranja organa i transplantacije prate mnogobrojni strahovi i predrasude. Udruženje „Zajedno za novi život“ pored organizovanja javnih tribina širom Srbije odlučilo je kroz predstavu i lične priče pacijenata približi ovu temu društvu“, kažu u Udruženju.

Narodno pozorište u Beogradu pružilo je podršku postavci ove predstave u izradi scenarija, a osim pacijenata u prestavi igraju i stalni glumci pozorišta. Odluka Udruženja i Narodnog pozorišta je da predstava bude humanitarnog karaktera i da se karte besplatno dele na blagajni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.