Na 14. Evropskoj konferenciji o ishrani, održanoj nedavno u Beogradu, Nestlé Organizacija za istraživanje i razvoj organizovala je dva simpozijuma sa prezentacijama vodećih stručnjaka sa različitih evropskih univerziteta, uključujući i stručnjake ove organizacije koji su predstavili različite naučne perspektive u ishrani i zdravlju. Ovim skupovima je predsedavala dr Petra Klasen Viger, globalna naučna savetnica za ishranu i zdravlje pri Nestlé Organizaciji za istraživanje i razvoj. S njom smo razgovarali o tome kako nauka može doprineti balansiranoj ishrani i održivim prehrambenim sistemima.

Mogu li nam inovacije pomoći da postignemo izbalansiranu ishranu uz očuvanje prirodnih resursa?  

Danas je najveći izazov za prehrambenu industriju kako proizvesti dovoljno hrane za rastuću  populaciju, uz očuvanje zdravlja ljudi i planete. Nauka i tehnologija igraju veliku ulogu u tome da proizvodnja hrane bude održivija u našem lancu vrednosti. U Nestléu se oslanjamo na snagu naše Organizacije za istraživanje i razvoj, da inoviramo proizvode koji ne samo da su dobrog ukusa, već su hranljivi, pristupačni i proizvedeni u održivim i otpornim sistemima ishrane. 

Na konferenciji se dosta govorilo o izazovima i mogućnostima koje nudi hrana bazirana na biljkama. Da li su biljke ključ održive ishrane?

Kao što je prikazano na simpozijumu, ishrana bazirana na biljkama igra ključnu ulogu u održivoj i izbalansiranoj ishrani. Ipak, u mnogim delovima sveta potrošnja proizvoda životinjskog porekla premašuje preporuke. Postoji hitna potreba da se u ishranu što više uključe namirnice biljnog porekla kako bi se pomoglo ljudima da postignu adekvatnu i izbalansiranu ishranu. Takođe moramo uzeti u obzir kvalitet biljnih proteina kao i antinutritivne faktore koji mogu biti prisutni počevši od sirovina. Na kraju krajeva, biljni proizvodi moraju i mogu biti ukusni, dok u isto vreme pružaju sve što je potrebno za izbalansiranu ishranu. Nestlé portfolio uključuje alternative mesu, ribi, morskim plodovima, jajima i mlečnim proizvodima. Da bismo proširili pristup biljnim proteinima, takođe se fokusiramo na obezbeđivanje pristupačnih rešenja zasnovanih na biljkama, kao i proizvoda koji ne moraju da se rashlađuju ili zamrzavaju u zemljama u kojima postoji ograničen lanac snabdevanja hladnom hranom. Dodatno, pored biljnih alternativa, mi takođe inoviramo ukusna jela napravljena od povrća.

Interesantna su bila izlaganja naučnika iz Nestlé-a o preciznoj ishrani. Kako nam istraživanja mogu pomoći u osmišljavanju personalizovanih  jelovnika?

Iz istraživanja znamo da različiti ljudi različito reaguju na iste obroke. Personalizovanje plana ishrane pruža velike mogućnosti za prevenciju bolesti u budućnosti. Važno je da su rešenja za ishranu prilagođena specifičnim potrebama i životnim fazama kako bi se pomoglo ljudima da ispune različite potrebe u ishrani i poboljšaju svoje zdravstvene rezultate. Dobar primer je prilagođena i postepena suplementacija tokom trudnoće i dojenja koja može promovisati zdravu trudnoću, podržati sigurniji porođaj, kao i bolje metaboličko zdravlje deteta.

Kako odgovarate na izazove kao što su potreba za pristupačnom hranom i manjak nutrijenata?

Pristupačnost je ključna komponenta održive zdrave ishrane. Danas mnoga deca i porodice nemaju pristup pristupačnoj hrani što često dovodi do nedostatka esencijalnih hranljivih materija u njihovoj svakodnevnoj ishrani. Dakle, moramo da pronađemo inovativna rešenja koja rešavaju relevantne nedostatke hranljivih materija kao što su mikronutrijenti, proteini ili vlakna na pristupačan i održiv način. Kako se nutritivni nedostaci, navike u ishrani i kulturni faktori geografski razlikuju, od vitalnog je značaja da se pobrinemo da takve inovacije budu lokalno relevantne. U Nestléu, mi obogaćujemo mlečne proizvode, žitarice ili druge relevantne hranljive namirnice koje su dostupne mnogima u zemljama u kojima poslujemo. Drugi važan aspekt jeste nalaženje pravih pristupačnih alternativa esencijalnim proteinima. Iz tog razloga, ulažemo mnogo u inovacije koje delimično zamenjuju mlečne proizvode i mesne sirovine biljnim sastojcima.

Iznalaženje pravih rešenja zahteva lokalnu ekspertizu, uvid u očekivanja potrošača i podršku preduzetništvu, tako da sarađujemo sa univerzitetima i novoosnovanim preduzećima kako bismo inovirali na lokalno relevantan način.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.