Danima se spekuliše o zdravstvenom stanju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, piše DW. On prvi put posle 29 godina nije prisustvovao obeležavanju Dana državne zastave.

Još na vojnoj paradi u Moskvi 9. maja, posmatrači su uočili da je beloruski predsednik delovao slabo. Izostao je sa banketa kod predsednika Rusije Vladimira Putina, na koji su bili pozvani svi predsednici bivših sovjetskih republika. Rečeno je da je Lukašenko proslavu napustio ranije, odmah posle parade – iz zdravstvenih razloga.

„Dan državne zastave“ bez predsednika

Predsednik danima nije viđen na beloruskoj državnoj televiziji, a u nedelju je, prvi put posle više godina, bio odsutan i sa ceremonije održane povodom „Dana državne zastave“, jednog od najviših praznika: 68-godišnjeg Lukašenka predstavljao je premijer Roman Golovčenko, koji je pročitao predsednikovu poruku.

Mediji u susednoj Ukrajini preneli su da je Lukašenko prebačen u bolnicu. Nejasno je od čega boluje. Za sada nema zvaničnog saopštenja iz kabineta predsednika u Minsku.

„Podrhtava od slabosti“

Opozicioni političar Pavel Latuško, koji živi u egzilu u Evropskoj uniji, a koji je i sam bio član vlade u Minsku kao ministar kulture, rekao je u petak da je Lukašenko očigledno veoma ozbiljno bolestan.

„Ne može da hoda ni nekoliko stotina metara, ne može da drži govore, ne može čak ni da stoji uspravno na tribinama, podrhtava se od slabosti“, rekao je Latuško.

Državna televizija je bespomoćna, više ne zna šta da kaže ili prikaže.

Velika zavisnost od Moskve

Kao autoritarni vladar, Lukašenko je glavni stub političkog života u Belorusiji. Svoj opstanak na položaju 2020. može da zahvali prvenstveno podršci ruskog predsednika Putina. Belorusija je otada ekonomski i politički zavisna od Rusije kao nikada pre.

Minsk takođe podržava Moskvu u ratu u Ukrajini, prepuštajući teritoriju Belorusije ruskim snagama za napade na susednu zemlju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.