(Beta) – Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda poručio je da će Litvanija na samitu Bukureštanske devetorke, zemalja na istočnom krilu NATO, zahtevati od NATO i SAD da se Ukrajini pošalje svo oružje koje ona traži i ono koje je trenutno iznad crvene linije, dok je predsednik Poljske Andžej Duda poručio da će, ako bude potrebno, Poljska Ukrajini poslati i borbene avione.

„Dajmo prvo Ukrajini svo oružje koje ona traži. Sada. U tome nema crvenih linija. Kao drugo, moramo maksimalno da ojačamo istočno krilo NATO. Svaki njegov centimetar“, napisao je litvanski predsednik na društvenim mrežama pred samit u Varšavi.

Poljski predsednik Andžej Duda u intervjuu koji američka tv stanica Si-En-En (CNN) emituje u celini večeras upozorio je da je Kijevu sada potrebno pre svega oružje i najavio da će Poljska možda sama poslati i avione.

„Ukoliko bude takva potreba poslaćemo takođe i borbene avione. Pitanje je kada će ukrajinski piloti biti spremni da lete savremenim avionima, npr. avionom F16. Obuka pilota je komplikovanija i duža nego obuka tenkista“, rekao je Duda, prenose poljski mediji.

Američkog predsednika Bžozefa Bajdena koji je zajedno sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom glavni gost popodnevnog samita Bukureštanske devetorke u centru Varšave je dočekala plaćena reklama tokom njegove dvodnevne posete u kojoj ga Ukrajinci mole da im pošalje avione F16.

Poljska je već ranije pokušavala da pokrene inicijativu da se Ukrajini isporuči i oružje koje Zapad nije voljan da joj da ali je svoje najave da bi poslala recimo i borbene avione sama ubrzo uslovila time da to mora da bude odluka NATO i da neće nikakvo oružje slati samoinicijativno.

Predsednici i premijeri Bugarske, Rumunije, Mađarske, Slovačke, Češke, Poljske, Letonije, Litvanije i Estonije sa američkim predsednikom i generalnim sekretarom NATO razgovaraće danas na koji način pre svega SAD mogu još da ojačaju to savezničko istočno krilo prema granicama sa Rusijom.

Sa samita Bukureštanske devetorke očekuje se i zajednička deklaracija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.