(Beta) – Predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio danas u Mostaru da njegova stranka nastavlja partnerstvo sa HDZ BiH na svim nivoima u BiH.

Dodik je posle sastanka delegacija SNSD-a i HDZ BIH rekao da će ove dve stranke nastojati da deblokiraju procese, posebno kada su u pitanju projekti u Republici Srpskoj.

„HDZ i SNSD koji su ranije od međunarodne zajednice označene kao problem, sada se javljaju kao rešenje za brzo formiranje vlasti. HDZ i SNSD su potvrdile partnerstvo. Imamo razlika, kao što je pogled na NATO, ali na tim razlikama ne instistiramo“, rekao je on.

Dodao je da će dve stranke raditi na afirmaciji BiH kao zemlje tri konstituivna naroda i dva entiteta, kao i njenog ustavnog poretka.

„Nastojaćemo da dobijemo predznak dobrih momaka, jer smo privrženi poštovanju Ustava BiH i politikama koje su prepoznatljive“, naveo je Dodik.

Još je kazao da su SNSD i HDZ spremni da rade na uspostavljanju vlasti s onima „koji imaju podršku i matematiku“, ali nije želeo da odgovori na pitanje da li bi više voleo da mu, uz HDZ BIH, partneri na državnom nivou budu Stranka demokratske akcije (SDA) ili široka kolalicija stranaka tkz. Osmorke, predvođena SDP-om, Našom Stranom i NiP-om.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je informisao Dodika o dosadašnjim razgovorima sa strankama iz Federacije BiH, kao i programskim načelima.

„Usaglasili smo se da već 1. decembra na konstitutivnoj sednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH verifikujemo naše partnerstvo. Želimo na nivou Federacije BiH imati vladu do kraja godine, kao i vlade kantona“, rekao je Čović.

U delegaciji SNSD-a su, osim Dodika, bili su i Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija, Radovan Кovačević, Nebojša Radmanović, Luka Petrović i Velibor Milivojević.

U delegaciji HDZ-a BiH, uz Čovića, bili su i Borjana Кrišto, Marinko Čavara, Darjana Filipović i Davor Pranjić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.