Abortus je već bio ilegalan u više američkih država u subotu, a zabrane su uvedene tek nekoliko sati nakon što je američki Vrhovni sud poništio slučaj „Roj protiv Vejda“, a mnoge su stupile na snagu i pre organizovanja protesta protiv odluke suda, koji su pogodili celu Ameriku.

Odluka Vrhovnog suda značila je ukidanje presedana koji je pružao ustavno pravo na abortus, na federalnom nivou. Posledično, sada je na saveznim državama da odluče da li će zadržati pravo na abortus u svojim zakonodavstvima, da li će ograničiti pravo na abortus, ili ga u potpunosti zabraniti. Procene su analitičara da će se, naposletku, većina američkih saveznih država odlučiti na zabranu abortusa, piše Gardijan.

Među prvim državama koje su zabranile skoro sve abortuse bila je Juta, gde je, nakon presude, njena zabrana abortusa već stupila na snagu u petak uveče. Republikanski senator Jute, Danijel Mekej, rekao je da bi bilo pogrešno da žene iz Jute traže abortus u susednim državama, ali da on nema neposredne planove da ih spreči u tome.

Prema veb-sajtu povezanom sa organizacijom Planned Parenthood, koja se bavi temama seksualne zdravstvene zaštite, i dalje je legalno putovati van matične savezne države da bi se pristupilo abortusu.

Zabrana većine abortusa iz Ohaja pri prvom detektovanom otkucaju srca fetusa takođe je stupila na snagu. Zakon iz 2019. bio je na čekanju skoro tri godine, ali jse nakon objave Vrhovnog suda u petak, savezni sudija složio da ukloni zabranu kojom se pređašnji zakon blokiran.

Alabama je, takođe, brzo zabranila gotovo sve abortuse nakon što je odluka Vrhovnog suda stupila na snagu. Ova savezna država je većinu abortusa zabranila još 2019. godine – smatrajući zločinom izvođenje abortusa u bilo kom stanju trudnoće, uključujući tu i žrtve silovanja i incesta. Jedini izuzetak je bio zbog zdravlja majke.

Ubrzo nakon objave Vrhovnog suda, zdravstvena služba Arkanzasa rekla je da su abortusi sada zabranjeni zakonom kojim se inkriminišu svi abortusi, osim da bi se zaštitio život majke u hitnim slučajevima.

Ustanove su obaveštene da je izvođenje abortusa sada kršenje zakona, za koje je predviđena kazna do deset godina zatvora, kao i novčana kazna do 100.000 dolara.

Jedina klinika za abortuse u Zapadnoj Virdžiniji prestala je da obavlja abortuse u petak. Država ima zakon koji inkriminiše vršenje abortusa, a za koje je kazna zatvora u rasponu od tri do desetgodina.

U Misuriju, državni tužilac Erik Šmit rekao je da će odmah delovati kako bi sproveo državni zakon koji zabranjuje abortus osim u „hitnim slučajevima”, pozivajući se na zakon iz 2019, a koji je automatski stupio na snagu nakon što je slučaj „Roj protiv Vejda“ poništen.

U nekim državama, uključujući Arizonu i Teksas, klinike za abortuse su privremeno prestale da pružaju usluge abortusa dok su procenjivale savezne i lokalne zakone.

U međuvremenu, više država je obećalo da će zaštititi pravo na abortus. U Vašingtonu, gradonačelnica Mjurijel Bauzer je objasnila da je Vašington „grad izbora“, ali je upozorila da je zbog statusa okruga, a ne države, Vašington sada ranjiv jer Kongres ima nadzor nad njim.

Demokratski guverneri Kalifornije, Vašingtona i Oregona obećali su da će zaštititi prava na abortus i pomoći ženama koje iz drugih država putuju na Zapadnu obalu da bi izvršile abortus.

Očekujući priliv građanki koje će zahtevati abortus, oni su izdali „obavezu više država“ i rekli da će sarađivati u odbrani pacijenata i medicinskih stručnjaka koji pružaju abortuse.

Republikanski guverner Masačusetsa, Čarli Bejker, potpisao je izvršnu uredbu o zaštiti pristupa reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti.

U Severnoj Karolini, njen demokratski guverner, Roj Kuper, takođe je obećao da će zaštititi prava na abortus, uprkos tome što zakonodavnu vlast kontrolišu republikanci. Kao odgovor na odluku, on je u petak uputio apel za prikupljanje sredstava za pomoć u sprečavanju republikanaca da dobiju većinu u toj državi.

U Novom Meksiku, gde je abortus lako dostupan, glavni javni tužilac i demokratski kandidat za državnog tužioca, Raul Torez, pozvao je političare da preduzmu više akcija kako bi zaštitili pristup žena abortusu, uključujući i one iz drugih država.

https://www.nstore.rs/product/citalacki-raj-godisnja-pretplata-na-digitalno-izdanje-nedeljnika-2000-knjiga/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.