Počeo je 52. dan rata u Ukrajini. Kao i svih prethodnih, najvažnije informacije o svemu što se događa na ukrajinskom ratištu, ali i drugim vestima u vezi sa ruskom invazijom, možete čitati na sajtu Nedeljnika.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači „nestati kao rosa na suncu“.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

13.00 – Britanski specijalci na zadatku…

11.45 – Rusija je zabranila ulazak u zemlju britanskom premijeru Borisu Džonsonu, ministarki spoljnih poslova Liz Tros, ministru odbrane Benu Volasu i još 10 članova vlade i političara, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Taj potez je preduzet s obzirom na neviđeno neprijateljske akcije britanske vlade, posebno nametanje sankcija visokim ruskim zvaničnicima“, navodi ministarstvo i dodaje da će uskoro proširiti listu.

10.30 – Ukrajinski premijer Denis Šmihal i najviši ukrajinski finansijski zvaničnici posetiće Vašington sledeće nedelje tokom prolećnih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, saopštili su za Rojters izvori upoznati sa tim planovima.

Šmihal, ministar finansija Sergej Marčenko i guverner centralne banke Кirilo Ševčenko trebalo bi da imaju bilateralne sastanke sa finansijskim zvaničnicima iz Grupe sedam i drugih zemalja, kao i da učestvuju na okruglom stolu o Ukrajini čiji će domaćin u četvrtak biti Svetska banka, prema ovom izvoru navodi britanska agencija.

Skup u četvratak biće prva prilika da se visoka ukrajinska delegacija lično sastane sa mnoštvom finansijskih zvaničnika iz najnaprednijih ekonomija od početka ruske invazije na Ukrajinu 24.februara.

9.30 – Ruske trupe su od 24. februara do 16. aprila izgubile oko 20.100 ljudi u Ukrajini, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

U saopštenju se navodi da je ukrajinska vojska uništila 762 ruska tenka, 1.982 borbena oklopna vozila, 371 artiljerijski sistem, 163 aviona i 145 helikoptera.

8.30 – Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da ruske snage jačaju pozicije oko grada Izjuma u Harkovskoj oblasti i da se pripremaju za intenziviranje napada kod Avdejevke u Donjeckoj oblasti.

Ukrajinski generalštab je u saopštenju na Fejsbuku naveo da ruske snage nastavljaju delimičnu blokadu Harkova i artiljerijsko granatiranje grada.

Dodaje se da u vodama Azovskog mora ruski brodovi nastavljaju blokadu luke Marijupolj.

8.00 – Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je za CNN da je do sada poginuli između 2.500 i 3.000 ukrajinskih vojnika.

Dodao je da je povređeno 10.000 vojnika. Izjavio je i da nije poznat broj ukrajinskih civilnih žrtava.

Zelenski je rekao da je između 19.000 i 20.000 ruskih vojnika ubijeno u sukobu, koji je sada u osmoj nedelji, a Moskva je prošlog meseca saopštila da je ukupno 1.351 ruski vojnik ubijen, dok je 3.825 njih ranjeno, navodi britanska agencija Rojters uz napomenu da nije mogla nezavisno da proveri brojeve bilo koje strane.

7.30 – Moskva poziva Кišinjev da se uzdrži od koraka koji nanose štetu bilateralnim odnosima, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nakon što je Moldavija zabranila da se emituju ruski televizijski kanali.

„Parlament Moldavije usvojio je 7. aprila izmene i dopune kodeksa audio i vizuelnih medijskih usluga. One predviđaju zabranu emitovanja programa i filmova snimljenih u zemljama koje nisu ratifikovale Evropsku konvenciju o prekograničnoj televiziji, uključujući Rusiju“, navela je Zaharova.

***

Iako su se ruske snage povukle s položaja u okolini Кijeva, ponovo su raketirale periferiju glavnog grada. Na meti su bila vojna postrojenja u kijevskom predgrađu. U napadu je uništena fabrika za proizvodnju raketa „neptun“.

Ukrajinci kažu da su upravo tom raketom pogodili glavni ruski ratni brod Crnomorske flote. Rusi, međutim, tvrde da je do požara i potapanja krstarice „Moskva“ došlo zbog eksplozije municije a posada je prebačena u stalnu bazu u Sevastopolju.

Rusko ministarstvo odbrane saopštava da je napad na vojne fabrike u okolini Кijeva odgovor na provokacije ukrajinske vojske na teritoriji Rusije.

Žestoki sukobi nastavljaju se i duž linije fronta na istoku zemlje. Borbe se vode oko Hersona, Harkova, Mikolajeva, Slavjanska i Marijupolja.

Portparol Кremlja Dmitrij Peskov kaže da je glavni cilj ruske vojne operacije u Ukrajini je poraz nacionalističkih bataljona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.