(Beta-AP) – Tajvanski prodemokratski aktivista Li Mingče, koji je pet godina proveo u zatvoru u Kini, vratio se jutros na Tajvan, potvrdila je vlada tog samoupravnog ostrva.

Lija su kineske vlasti uhapsile 2017. i optužile za podrivanje države.

Hapšenje Lija bilo je prvo krivično gonjenje neprofitnog radnika u Kini otkako je 2016. usvojen zakon kojim se pooštrava kontrola stranih nevladinih organizacija.

Li je držao onlajn predavanja o demokratizaciji Tajvana i upravljao fondom za porodice političkih zatvorenika u Kini.

On je uhapšen posle pogoršanja odnosa Kine i Tajvana, do kojeg je došlo pošto je Caj Ing-Ven izabrana za tajvansku predsednicu. Njena partija se zalaže za formalnu nezavisnost Tajvana.

Narodna Republika Kina i Tajvan, čije je zvanično ime Republika Kina, imaju zasebne vlade od kineskog gradjanskog rata, vođenog u drugoj polovini četrdesetih godina prošlog veka. Posle poraza u građanskom ratu od komunista, nacionalisti predvođeni Čang Kaj-Šekom prešli su na Tajvan, ostrvo udaljeno 160 kilometara od kineskog kopna, i na njemu uspostavili vladu 1949. godine.

Tajvan od tada faktički funkcioniše kao nezavisna država, ali kao što Peking smatra to ostrvo delom svoje teritorije, tako i Tajvan nominalno smatra svojom celu teritoriju Narodne Republike Kine. Međutim, od tranzicije ka demokratiji početkom osamdesetih godina, Tajvan je sve više isticao sopstveni identitet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.