Predsednik Rusije Vladimir Putin je pohvalio rusko „jedinstvo“ usled, kako je više puta istakao, „specijalne vojne operacije u Ukrajini“ tokom retkog javnog govora na nacionalnom stadionu u Moskvi povodom osam godina od aneksije Krima, prenosi Gardijan.

„Zemlja odavno nije videla ovakvo jedinstvo“, rekao je Putin, obraćajući se u petak velikoj masi koja je nosila zastave i ruska nacionalna obekežja. Vidljive su bile parole: „Za svet bez nacizma“ i „Za našeg predsednika!“

Dok je Putin završavao svoj govor, prenos je iznenada prekinut, a državna televizija je prikazala patriotske pesme koje je ranije tog dana izvodio popularni ruski muzičar Oleg Gazmanov. Ubrzo potom, Putinov govor, koji je trajao oko pet minuta, ponovo je emitovan, ovoga puta do samog kraja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je u pitanju „tehnički kvar“. Jedan posetilac je rekao Rojtersu da je Putin napustio binu nakon svog govora, bez prekidanja.

Putin je veći deo govora posvetio aktuelnoj ukrajinskoj krizi i „ruskom jedinstvu“ dok traje invazija na Ukrajinu. Moskovska policija je saopštila da je na stadionu „Lužnjiki“ i u blizini stadiona bilo više od 200.000 ljudi.

Mnogi iz mase viđeni su kako mašu zastavama ukrašenim slovom „Z“, koje je od tipične vojne oznake u međuvremenu postalo jedan od glavnih simbola javne podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Putin je tokom svog govora pokušao da opravda svoje postupke ponavljanjem svojih tvrdnji da Ukrajina „vrši genocid u regionu Donbasa“. ž

„Ovo je zaista bio genocid. I zaustavljanje toga je bio cilj specijalne operacije“, rekao je Putin i dodao – suprotno dokazima – da su ukrajinski civili dočekali ruske trupe u Ukrajini.

Ruski lider je takođe pozdravio akcije vojske koje se bore u Ukrajini parafrazirajući biblijsku izreku: „Nema veće ljubavi od predaje duše za svoje prijatelje.“

Uoči mitinga, Rojters i brojni ruski mediji izvestili su da je državnim službenicima naređeno da prisustvuju. Rusija ima dugu istoriju prisiljavanja državnih službenika da prisustvuju provladinim skupovima, zaključuje se u analizi Gardijana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.