(Beta-AP) – Stanovnici Novog Zelanda suočiće se sa novim kovid restrikcijama nakon što je zabeleženo devet slučajeva zaraze omikron sojem koronavirusa, saopštila je premijerka Džasinda Ardern.

Svi slučajevi su zabeleženi u jednoj porodici koja je ranije ovog meseca putovala u Okland zbog svadbe.

Pojačane mere, koje će na snagu stupiti sutra, podrazumevaće obavezno nošenje maski i ograničenja okupljanja.

Ardern je naglasila da neće biti lokdauna i da sve ostaje otvoreno, a ljudi i dalje mogu da posećuju porodicu i prijatelje i slobodno se kreću širom zemlje.

„Naš plan za upravljanje slučajevima omikrona u ranoj fazi ostaje isti kao i za deltu, radićemo brze testove, pronalaziti kontakte zaraženih i izolovati slučajeve i kontakte kako bismo usporili širenje“, rekla je Ardern danas novinarima u Velingtonu.

Novi Zeland je bio medju nekoliko zemalja koje su izbegle epidemiju omikron soja, ali je Ardern prošle nedelje priznala da je epidemija neizbežna s obzirom na visoku prenosivost nove varijante.

Oko 93 odsto stanovnika Novog Zelanda starijih od 12 godina vakcinisano je protiv korona virusa, a 52 odsto njih je primilo buster dozu.

Nove mere pogodile su i samu premijerku koja je planirala da se uda narednog vikenda, medjutim venčanje će biti odloženo.

„Pridružila sam se Novozelandjanima koji su imali takvo iskustvo zbog pandemije i izvinjavam se svima koji će doživeti takav scenario“, rekla je Ardern.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.