Kada je pravi trenutak za inovaciju brenda?

Ne možemo da kažemo da postoji pravi trenutak, svaki brend se suočava sa određenom situacijom iz koje je potrebno izvući ono najbolje. Svi poslujemo i takmičimo se na jednom tržištu i ukoliko uzmemo u obzir da se u današnje vreme sve dešava velikom brzinom, od potrošačke navike do konkurencije, dolazimo do zaključka da se brendovi moraju razvijati zajedno sa svojim potrošačima i njihovim potrebama. Idealno bi bilo da inovacije budu kontinualne i u skladu sa strategijom koju kompanija sprovodi, ali je u praksi situacija nešto drugačija – kada brend počne da stagnira sa rastom ključnih parametara, potrebno je uraditi situacionu analizu i identifikovati probleme, koji se potom novim rešenjima i inovacijama otklanjaju.

Zašto se kompanije odlučuju da pokrenu novi brend pored postojećih – veoma uspešnih?

Kao što sam rekao, promene na tržištu su konstantne, naročito kad uzmemo u obzir i pandemiju koja i dalje traje. Ubrzano se stvaraju nove prilike i segmenti potrošača čije potrebe niste u mogućnosti da adresirate sa postojećim brendovima i tad dolazimo u poziciju da je vreme za novi pristup koji će se na odgovarajući način obratiti novoj ciljnoj grupi. Primera radi, naša kompanija je 2020. godine uvrstila novi brend u svoj portfolio, HIGHLIFE sladoled koji sadrži funkcionalne benefite kao što su niska kalorijska vrednost i manji nivo šećera i masti i – da ne izostavimo ono najvažnije – ne dolazi do kompromisa po pitanju ukusa. HIGHLIFE je namenjen pre svega potrošačima koji u skladu sa trendovima veoma vode računa o nutritivnoj vrednosti hrane i zdravim životnim navikama. Ove godine smo inovirali portfolio brenda novom kombinacijom ukusa malina-čokolada-brownie, koji je dodatno privukao potrošače da se upoznaju sa brendom i pomogao da ostvarimo odlične rezultate. Dizajn ambalaže je nedavno i nagrađen prestižnom međunarodnom nagradom Red Dot design award 2021, koju smo dobili zahvaljujući izuzetno kreativnim ljudima iz studija Sonda.

Vole li potrošači u Srbiji nove proizvode?

Potrošači u Srbiji vole da isprobavaju nove proizvode i na našu sreću, u kategoriji sladoleda, taj broj je znatno viši nego u ostalim. Prema podacima Brend Puls istraživanja, više od 60 odsto potrošača u Srbiji voli da isprobava nove ukuse, a možemo da se pohvalimo da je ovo dobrim delom i rezultat višegodišnjeg napora i kreativnosti naše kompanije u polju inovacija – samo ove godine smo na tržište plasirali 20 novih sladoleda. Dosta rada i truda, u inoviranju značajnog dela portfolija, svake godine je potrebno od strane cele kompanije, ali to je nešto što potrošači očekuju od nas i ono što nas distancira od konkurencije. Ove godine, najveći uspeh postigli smo na brendu Macho gde smo predstavili dve nove forme – čašu sa dva različita ukusa i sendvič. Sa proizvodima i kampanjom „Macho Grmi“, napravili smo značajan iskorak ka ciljnoj grupi, a rezultati su prevazišli sva naša očekivanja unutar samo dva meseca. Glavni cilj nam je bio da mlađoj populaciji, tinejdžerima i studentima, približimo ovaj brend i tri novine na način koji je njima relevantan. Pesma popularnog izvođača Milija i poznati influenseri sa društvenih mreža TikTok i YouTube bili su recept za uspeh – imali smo višemilionske preglede, veliki broj pozitivnih reakcija na svim platformama i ono najvažnije, rast prihoda za više od 60 odsto.

Šta za vas znači ostaviti trag na tržištu?

Predstavlja novu vrednost koju ste stvorili za potrošača, bilo da je u obliku novog proizvoda ili nematerijalne vrednosti, da opstane i da godinama nakon što nije više u vašoj odgovornosti, ima tendenciju rasta. Protok vremena najbolje pokazuje kvalitet i uvek zadrži samo ono što je najbolje.

U kojoj meri je za vas značajno priznanje Mark Awards?

Mark Awards priznanje predstavlja još jedno u nizu sjajnih projekata Marketing mreže koja promoviše struku u okviru koje poslujemo i veliko je zadovoljstvo što sam jedan od dobitnika u prvoj godini takmičenja. Smatram da je veoma važno da i pored brendova koje svi volimo, upoznamo i odamo priznanje ljudima koji stoje iza uspeha tih brendova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.