Bivši visoki saudijski obaveštajni oficir tvrdi da je prestolonaslednik Mohamed bin Salman „psihopata bez empatije“ koji se jednom hvalio da bi mogao da ubije tadašnjeg vladara kraljevstva, kralja Abdulaha, i da ga zameni sopstvenim ocem, prenosi Gardijan.

U intervjuu na američkoj televiziji, Sad Aljabri, koji je pobegao iz Saudijske Arabije u maju 2017. i živi u egzilu u Kanadi, takođe je rekao da je 2018. godine, nakon ubistva novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, dobio upozorenje od svojih izvora unutar saudijske obaveštajne službe da je saudijski tim ubica krenuo u Kanadu sa zadatkom da ga ubiju.

Aljabri je u čuvenoj emisiji „60 minuta“ na CBC-u rekao da je upozoren da ne bude u blizini bilo koje misije Suadijske Arabije u Kanadi, kao i da ne ide u ambasadu ili konzulat Suadijske Arabije u Kanadi.

Kada je upitao zbog čega da ne ide, izvor mu je preneo sledeće reči: „Raskomadali su tipa, ubili su ga. Ti si sledeći na vrhu liste.”

Neki detalji navodne zavere o atentatu, koji su detaljno opisani u parnicama u SAD i Kanadi, već su objavljeni. Međutim, ovo je prvi put da je Aljabri javno govorio o svom raskidu sa princom Muhamedom.

On je takođe govorio o nevolji svoje dvoje najmlađe dece, Sare i Omara, koji su uhapšeni i nalaze se u zatvoru u Saudijskoj Arabiji, što se često karakteriše pokušajem da se njihov otac vrati natrag u Saudijsku Arabiju.

„Moram da progovorim. Apelujem na američki narod i američku administraciju da mi pomognu da oslobodim tu decu i da im vratim život“, rekao je on.

Saudijska vlada se nije pozabavila Aljabrijevim navodima, ali je u saopštenju navela da je „Sad Aljabri diskreditovani bivši vladin zvaničnik sa dugom istorijom izmišljanja i degradacije službe kako bi sakrio finansijske zločine koje je počinio.“

Aljabri je bio bliski savetnik Mohameda bin Najefa, bivšeg prestolonaslednika i ministra unutrašnjih poslova zemlje, koji se nalazi u Saudijskoj Arabiji i na koga se gledalo kao na potencijalnog političkog rivala princu Mohamedu. ž

„Očekujem da ću jednog dana biti ubijen jer se ovaj tip neće odmoriti dok me ne vidi mrtvog“, rekao je Aljabri.

Aljabri ima snažnu podršku u SAD, gde su bivši obaveštajni zvaničnici pripisali svom saudijskom kolegi za pomoć u spasavanju života Amerikanaca i Saudijske Arabije nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra.

Bivši vršilac dužnosti direktora CIA-e Majk Morel rekao je da je Aljabri „častan“. Obaveštajni podaci koje je Aljabri preneo SAD – rekao je Morel – doveli su do presretanja bombi koje je Al-Kaida postavila 2010. u dva desktop štampača koji su leteli kao teret u dva aviona.

Morele je rekao da postoje i drugi primjeri da je Aljabri spasio živote Amerikanaca, ali da su oni i dalje tajni.

Saudijska Arabija je ranije demantovala da je u Kanadi pokušan antentat. Kraljevstvo je takođe negiralo da je ubistvo Džamala Kašogija, kolumniste Vašington posta, naručio princ Muhamed. Ali deklasifikovana procena američkih obaveštajnih službi – objavljena ranije ove godine – zaključila je da je ubistvo odobrio prestolonaslednik.

Prema Aljabrijevom izveštaju o navodnim planovima da ga saudijska služba ubije u Kanadi, tim od šest osoba sleteo je na aerodrom u Otavi sredinom oktobra 2018, lagao kanadske pogranične službenike da se poznaju za Aljabrijem, dok su nosili sumnjivu opremu za DNK analizu. Kanada je deportovala tim

„Svesni smo incidenata u kojima su strani akteri pokušali da prete onima koji žive u Kanadi. To je potpuno neprihvatljivo“, pisalo je tada u saopštenju.

U intervjuu, Aljabri je prikazao princa Muhameda kao nepromišljenog i nepoverljivog. On je, rekao je Aljabri, „psihopata bez empatije, [koji] ne oseća emocije, nikada nije naučio ništa“.

Bivši obaveštajni načelnik takođe je tvrdio da se princ Mohamed „plašio“ informacija koje je Aljabri znao o njemu, uključujući i audio snimak razgovora iz 2014. između princa Mohameda i tadašnjeg prestolonaslednika Mohameda bin Najefa, u kojoj je sadašnji prestolonaslednik navodno rekao da bi mogao da ubije sedećeg kralja Abdulaha da očisti presto za svog sopstvenog oca Salmana.

„Rekao mu je: ‘Želim da ubijem kralja Abdulaha. Dobio sam otrovni prsten iz Rusije. Dovoljno mi je samo da se rukujem s njim i biće gotovo.’ Shvatili smo to ozbiljno“, rekao je Aljabri.

On je dodao da zna za dve kopije snimka, kao i da zna gde se nalaze.

Saudijska Arabija je pak optužila Aljabrija za proneveru i tvrdila da je ukrao stotine miliona dolara iz sopstvene blagajne kraljevstva. Te navode je demantovao Aljabri.

https://www.nstore.rs/product/sajamska-akcija-godisnja-pretplata-na-plus-pokloni/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.