NChallenge

Filmovi
„Rozmarina beba“ Romana Polanskog je verovatno prvi „njujorški film“ koji me je naterao da zavolim taj grad. Pored sjajne Mije Farou tu je i legendarna Dakota Building koja dominira u najavnoj špici sa legendarnom „Uspavankom“. Kad god smo bili u Njujorku, obišli bismo Strawberry Fields i ulaz u Dakotu, mesto gde je 13 godina posle snimanja filma – ubijen Džon Lenon.

„Momci iz Brazila“
Po tekstu istog Ire Levina koji je napisao „Rozmarinu bebu“, 10 godina kasnije snimljen je triler „Momci iz Brazila“ koji ima sve što treba da raspali maštu 10-godišnjeg dečaka. Gregori Pek i Lorens Olivije dominiraju u priči o Hitlerovim klonovima što počinje u Paragvaju kojim tada vlada diktator Stresner.

Muzika i knjige
Na moj tinejdžerski muzički ukus najviše je uticala pet godina starija sestra Lidija koja je početkom osamdesetih kupovala ploče u novosadskom „Bazaru“ u koji smo kao na hodočašće dolazili jednom mesečno iz Bača. Znam napamet sve pesme iz četiri albuma koja je „Azra“ izbacila u samo dve godine (1982-1983): „Ravno do dna“, „Filigranski pločnici“; „Kad fazani lete“ i „Krivo srastanje“. Kakav uraganski talas inspiracije i kreacije Džonija Štulića koji se preliva u mozak 15-godišnjeg momka. Sećam se momenta kako u dnevnoj sobi čitam Pekićevo „Besnilo“ koje se pojavilo u knjižarama te 1983. i slušam „Krivo srastanje“: „Pa kakvo ime da ti damo gospođice od tri pedlja, krivo srastanje gospodine, krivo srastanje, kao kad bogate prose za miraz, a talon nose ružni i opaki…“ n

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.