(Beta) – Češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek zatažio je danas od britanskog ambasadora u Pragu zvanično izvinjenje od Fudbalskog saveza Škotske što su češka deca koja su umesto odraslih navijala na utakmici praškog fudbalskog kluba Sparta i Rendžersa iz Glazgova u četvrtak optužena za rasizam a Česi upoređeni sa trulim voćem.

„Informisao sam ambasadora koliko ogorčenje u celom češkom društvu je izazvalo to skandalozno poređenje od strane činovnika FS Škotske. Sportska takmičenja donose razne emocije ali to ne sme da preraste u ksenofobne uvrede maloletne dece“, kazao je danas šef češke diplomatije.

Od britanskog ambasadora u Pragu Nika Arčera ministar je zvanično zatržio izvinjenje od FS Škotske ili da se savez javno distancira od svog savetnika za rasnu ravnopravnost Marvina Bartlija koji je posle te utakmice na Tviteru objavio sliku trulih jagoda, optužujući male češke navijače da su rasisti, ali da nisu deca kriva jer da nemaju šanse da ne budu kada su u činiji sa trulim voćem.

„Negodovanje upereno protiv fudbalera Glena Kamare nema nikakve veze sa njegovom bojom kože već sa ranijim zbivanjima. Na terenu je prošlog četvrtka bilo mnogo igrača raznih nacionalnosti i boje kože i nijedan nije bio meta rasističkog vređanja“, kazao je Kulhanek posle razgovora
sa britanskim ministrom.

Spartu je prvobitno UEFA kaznila jednom utakmicom Lige Evropa bez publike zbog rasističkih uzvika njenih navijača ali je kasnije odluku promenila i dozvolila da umesto njih prošlog četvrtka na utakmicu sa timom iz Glazgova dođe preko 10.000 dece od šest do 14 godina.

Vrisku i vatreno navijanje češke dece uz glasne i neprestane zvižduke tamnoputom Glenu Kamari, inače u Češkoj među navijačima od marta na zlu glasu posle izgreda sa kapitenom fudbalskog kluba Slavija iz Praga, Ondžejom Kudelom, britanski mediji protumačili su kao rasističke napade.

Kamara je posle utkamice Lige Evropa u martu u Glazgovu protiv češkog kluba Slavija prijavio da ga je Kudela rasistički vređao a nakon utakmice je on fizički napao Kudelu.

UEFA je Kudelu kaznila tada zabranom učešća u 10 utakmica, a Kamaru sa tri utakmice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.