Svake druge godine, krajem avgusta, od 2007. godine Srbija je domaćin prestižnim naučnicima iz celog sveta koji kroz međunarodnu konferenciju Phototonica donose najnovija dostignuća i primere dobre prakse koje unapređuju znanja iz oblasti iz fotonske nauke i tehnologije. Ove godine, kroz hibridni model u organizaciji VIII Međunarodne škole i konferencije o fototonici i uz podršku Srpske akademije nauka i umetnosti, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kompanije HTEC Group i ostalih partnera, prestižni naučnici iz Evrope i Amerike, kao i inženjeri iz IT kompanija predstaviće najnovija dostignuća iz ove vrlo napredne sfere.

Phototonica nije samo naučni skup. To je prilika kada tehnološke kompanije, koje su obeležile IT industriju, informišu javnost o primeni najnovijih tehnologija i znanja koje su stavljene u službu svakodnevnice, ali i da razmene znanja i ideje sa naučnicima sa vodećih svetskih univerziteta. Jedna od takvih kompanija i partner događaja, HTEC Group, upoznaće budeće kolege inženjere sa najnovijim dostignućima srpskih kolega koji su svoja znanja, iskustva i prakse implementirali u radu najpriznatijih svetskih kompanija.

Osvrćući se na konferenciju koja traje do 27. avgusta, Katarina Urošević iz HTEC grupe napomenula je da je saradnja tehnoloških kompanija sa naučnim institutima i univerzitetima od obostranog i strateškog značaja. Sa jedne strane, kompanijama omogućava da njihovi inženjeri rade na istraživanjima koje pomeraju tehnološke granice, podižući time svoje kapacitete, znanja uz napredak u svojim karijerama. Sa druge strane, univerzitetima omogućava uvid u realne potrebe i tehnološke izazove privatnog sektore, ali i pruža prilike studentima, doktorandima i profesorima da svoje znanje primene na rešenjima koje sutra potencijalno koriste milioni ljudi.

“Srpski inženjeri su na globalnom nivou prepoznati kao jedni od najboljih stručnjaka u IT industriji. Pristup rešavanju kompleksnih zadataka, vođenje klijenata od ideje do realizacije i kasnije održavanje sistema su nešto što izdvajaju srpske inženjere od ostalih kolega,” izjavila je Katarina. Katarina dolazi iz kompanije u kojoj preko 900 zaposlenih inženjera na lokacijama širom Srbije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, rade na razvoju novih rešenja i tehnologija za vodeće svetske kompanije.

Posebna obrazovna karakteristika programa Phototonica 2021 je omogućavanje studentima i mladim istraživačima da iskoriste događa da predstave svoje rezultate i dobiju sugestije vodećih svetskih istraživača. Plenarni govornici će držati i tutorska predavanja posebno namenjena studentima i naučnicima koji počinju u ovoj oblasti.

Konferencija se sastoji od usmenih prezentacija i živih poster sesija. Želja organizatora je da obezbedi platformu za diskusiju o novim dostignućima i konceptima u različitim disciplinama fotonike, okupljanjem istraživača iz akademske zajednice, državnih i industrijskih naučnih laboratorija, predstavljanje novih rezultata u relevantnim oblastima i debatu o budućim trendovima.

Program skupa PHTOTONICA 2021 dostupan je na LINK-u

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.